Нов проблем за врачани: Проливен дъжд наводни разрушените им от вятъра домове

Хората са притеснени, дори и тези, които имат застраховки

20.01.2023 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Ураганният вятър, който бушува две денонощия във Враца, вече утихна. Но сега проблем създава проливният дъжд. Всички разрушени сгради, чиито покриви бяха отнесени, са наводнени. Хората са притеснени, дори и тези, които имат застраховки.

Квартал "Кулата" във Враца беше най-сериозно засегнат от природната стихия. Десетки къщи са с разрушени покриви.

Близо 100 квадратни метра от покривната конструкция на семейство Димитрови е отнесена от ураганния вятър. Сега семейството минава през втори ад заради проливния дъжд, който се изля през нощта и наводни всичко.

"Вътре всичко е във вода, има мебели, всичко ще трябва да го изхвърлим на боклука", сподели Екатерина Димитрова.

Хората в квартала са си взели поука през годините заради подобни природни бедствия и много от жителите са застраховали домовете си. Това са направили и семейство Димитрови.

"Взех си документите, отидох при застрахователя, той оценяваше и каза да чакам. И ние чакаме. Не знам докога. Цяла нощ валя, навсякъде тече вода. Застрахователите ще дадат нещо, обаче не вярвам тази сума да покрие щетите. Цял живот сме го правили това и накрая за пет минути всичко приключи", коментира Георги Димитров.

Все още обаче има сериозни сигнали, на които никой не се е отзовал. Такъв е случаят и в село Лиляче, където електрически стълб застрашава да падне върху къщата на тричленно семейство. Повече от 24 часа хората очакват помощ.

"Към 10:00 ч. ни се обадиха комшии и кметицата, че стълба ще падне върху къщата. Веднага се започна звънене на 112, на пожарната, на общината. И отвсякъде ни казаха различни часове. Проблемът е, че има и ток по жиците. Ще минеш и ще те удари токът, примерно", възмути се Ирена Павлова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.