Бедствено положение: Покриви и коледни къщи бяха отнесени със 130 км/ч във Враца

Прекъсната е дори контактната мрежа на градския транспорт

18.01.2023 | 13:31 Редактор: Петя Кръстева

В община Враца обявиха частично бедствено положение заради ураганния вятър, който продължава и в момента. Над 130 км/ч достигат поривите му. 

Щетите са огромни заради паднали и изкоренени дървета, разрушени покриви както в централната част на града, така и в кварталите. Прекъсната е дори контактната мрежа на градския транспорт. 

Една от главните улици в града дори беше затворена за движени заради падналия покрив на филиала на ВТУ.

"Предприети са действия студентите и преподавателите да са на безопасно място. Всичко е спокойно в университета, няма паника и в момента ще описваме щетите", поясни зам.-директорът на филиала Анна Целова.

При падането на конструкцията е прекъсната контактната мрежа на градския транспорт. Автобусите и тролейбусите са пренасочени. Екипи на пожарната работят по отстраняване на щетите. От ураганния вятър е прекъснато електрозахранването в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор. А в няколко квартала на града има скъсани електропроводи. 

"От сградата на данъчното се отлепи част от покрива. Част от къщите от коледния базар, който в момента прибираме, бяха въргаляни през нощта. Това са къщи, тежащи над 800 кг. Има села без ток в нашата община, има много скъсани електропроводи. След края на бурята ще бъдат описани щетите, вследствие на което ще кандидатстваме за финансиране за част от нанесените щети пред междуведомствената комисия по бедствия и аварии", заяви кметът на Враца Калин Каменов. 

От общината призовават хората да останат по домовете си заради опасността от падащи предмети.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.