Съвети за безопасно поведение при силен вятър

Десетки сигнали заради силния вятър в цялата страна и частично бедствено положение във Враца

18.01.2023 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
Съвети за безопасно поведение при силен вятър

За последното денонощие екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на повече от 30 сигнала, свързани с динамичната метеорологична прогноза. Половината от тях са от територията на София, като основно съобщенията са за отстраняване на опасни предмети, паднали дървета и клони. 

Екипите на пожарната са отстранявали паднали дървета и на територията на областите Враца, Монтана, Кюстендил и Перник. Към момента поривите на вятъра във Враца са над 130 км/ч. Кризисният щаб в града обяви частично бедствено положение за територията на Враца.

Според прогнозата на НИМХ метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. Силните ветрове могат да са опасни за хората и да причинят значителни материални щети, информираха от МВР.

Съвети за безопасно поведение при силен вятър:

  • Ако сте вкъщи и възникне силен вятър или смерч - затворете плътно вратите и прозорците. Силният вятър засяга предимно покривните конструкции и горните етажи. В случай на необходимост, слезте в мазето на сградата и изключете тока, водата и газта.
  • Не оставайте на открито, защото има опасност от наранявания от падащи предмети.
  • Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
  • Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.
  • Ако сте на полето или в планината, заемете най-ниските възможни места до отминаване на опасността.