Влак удари паднало дърво, врачани не спят от два дни, военни спасяват положението

Вятърът във Враца достигна скорост над 140 км/ч

19.01.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Опасно време с ураганен вятър в цялата страна. Десетки са новите сигнали за щети в София. В пет области на страната е в сила червен код за още по-силни ураганни пориви. 

Вятърът във Враца достигна скорост над 140 км/ч. Ситуацията там е критична, сериозни са и нанесените щети. В отстраняването им се включиха и военни. Днес в града е обявен неучебен ден, а хората са призовани да останат по домовете си. 

Малко преди обяд пътническият влак от Видин за Мездра се блъска в паднало дърво. Това става малко преди да стигне ЖП гарата във Враца. От удара се счупил прозорец на един от вагоните, но няма пострадали пътници. Засегната е контактната мрежа и движението по тази линия е временно преустановено. Пътниците са изведени от влака, за да бъдат извозени с автобуси 

Повечето собственици на частни имоти във Враца не са ги застраховали и не знаят как ще се справят с щетите. Потърпевши разказват, че такова чудо не са виждали. 

"Две нощи и два дни не спим. Гърми, пада, люска, имаме две дечица, треперим на тях и е страшна работа. Такова страшно нещо не съм виждала", сподели врачанка.

Община Враца ще търси и помощ от държавата. 

"Пораженията са основно по частни и публични сгради. Половината град е без улично осветление, тази сутрин доста села осъмнаха и без ток", заяви кметът Калин Каменов.

Така ситуацията във Враца е критична. Днес в работата се включиха и военни от военно формирование във Враца, които също помагат в разчистването. Властите отново призовават всички, на които не им се налага да излизат от домовете си, да си останат вкъщи. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.