Ураганният вятър във Враца потроши стъклата на автобус, пътничка: От главата ми течеше кръв

Стигна се до пренасочване на полети в София

18.01.2023 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

Опасен ураганен вятър в цялата страна. Частично бедствено положение е обявено във Враца. В града са нанесени сериозни материални щети. Паднали дървета и смачкани автомобили има и в София. Сериозни щети са нанесени и на столично училище. Заради силния вятър се стигна и до пренасочване на полети - част от тях към Пловдив, други към Букурещ. Пътниците, които кацнаха в Пловдив, бяха превозени до София с автобус.

Около 08:30 ч. сутринта Цветелина се качва на градския автобус във Враца. Малко след като потеглила, от силния вятър стъклата се счупили.

"Самият автобус започна да се люлее, започнаха да падат стъклата, поради силния вятър и чух мъжът до мен да казва: "Легнете долу и си завийте очите". В този момент си хванах челото и от главата ми течеше кръв. Спряхме шофьора ме попита дали има ли нещо, казах: "Не, засега е само драскотина". Направо все някой с чук ги строши, но благодаря на Бог, че ме запази", сподели тя.

След като шофьорът се уверил, че няма тежко пострадали, продължил до следващата спирка, където пътниците били извозени с друг автобус. От ураганния вятър са се срутили външни и вътрешни стени в шивашко предприятие. Служителите са били незабавно евакуирани и няма пострадали.

"Две външни стени, впоследствие падат и две вътрешни, вятърът нахлува вътре в сградата. Вътре успяхме да загасим всички инсталации за електричество, пара, вода за да не настъпят нови поражения. За щастие, няма пострадали служители, успяхме бързо да ги евакуираме. Тепърва ще оценяват щетите, сградата има застраховка. Но както виждате, времето е динамично, не се знае дали това ще бъде крайният резултат", коментира директорът на шивашката фирма Златомир Борисов.

Една от главните улици в града е затворена за движение заради падналия покрив на филиала на Великотърновския университет.

"Предприети са действия за студентите да са на безопасно място, за да не пострадат и преподаватели, и студенти. Всичко е спокойно в университета, няма паника и в момента ще описваме щетите", каза зам.-директорът на а филиал ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Враца, Анна Целова.

При падането на конструкцията е прекъсната контактната мрежа на градския транспорт. За щастие, в този момент не е имало автомобили и хора в района. Екипи на пожарната работят по отстраняване на щетите. 

От ураганния вятър е прекъснато електрозахранването в няколко села. Във Враца има скъсани електропроводи. А утре е обявен за неучебен ден.

За утре червен код за силен вятър е обявен за 5 области - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.