"Ди Велт": България тайно е покрила 1/3 от оръжейните нужди на Украйна

Страната ни е дала предложението за изключване на Русия от банковата система SWIFT

18.01.2023 | 13:10 Редактор: Тодор Петров

България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година. Това разкрива разследване на германския вестник "Ди Велт". 

Освен това София е дала предложението за изключване на Русия от банковата система SWIFT, както и за замразяване на заемите за Руската централна банка. Изданието е направило интервюта с бившия премиер Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев.

Украинското правителство потвърди информациите на вестник "Ди Велт". Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на украинския външен министър Кулеба в София. Официално той благодари на България за приема на бежанци, но не спомена нищо за оръжия. 

При затворени врати баче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. София откликва на молбата и дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. 

Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украинската граница. По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия "Лукойл", твърди вестник "Ди Велт".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
мдам
преди 1 година
Евала на Киро и Асен. Добра работа. Тия пичове печелят гласа ми. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анализатор
преди 1 година
Снимка която "събори" всичко "построено" от К.Петков. Ум умува,ум робува,ум патки пасе. Сигнализирай за неуместен коментар