Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Тагарев: Изпратената помощ за Украйна се крие, за да няма публична дискусия

Малко вероятно е да търсим финансиране за старата техника, заяви бившият министър на отбраната

17.01.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Ще ни възстанови ли ЕС средствата за военната техника, която изпратихме в Украйна? 

"Служебният министър на отбраната много ясно заяви, че очаква да получим по европейския инструмент суми за това, което сме дали още в първите месеци на войната. Това включваше хуманитарна помощ и някои защитни средства, което е сравнително скромно", заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че информацията, която не е публична и за помощта, която се предполага, няма данни.

"За нея е малко вероятно да търсим финансиране. В този случай става въпрос за боеприпаси и системни въоръжения, които са на възраст 30, 40, 50 години, може и повече. Изчисляването на тяхната стойност е сложна задача", посочи проф. Тагарев.

По думите му не можем да изискваме да ни се заплати изпратеното като военно-техническа помощ. "Моята хипотеза е, че за този тип помощ едва ли можем да искаме възстановяване на средства", допълни гостът.

Решението на парламента е дало възможност за интерпретация от страна на Изпълнителната власт, смята бившият министър на отбраната.

"Изпълнителната власт го интерпретира по начин да дадем нещо, да кажем, че сме изпълнили решението на Народното събрание. Имаме в складовете толкова танкове и бронирани машини, които дори не са в състава на поделението. Предполагам, че има хора, които получават заплата, за да ги поддържат. Би трябвало да бъдат в прилично състояние", изтъкна проф. Тагарев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът е на мнение, че се крие изпратената помощ, за да няма публична дискусия.

"Принципът на класифицираната информация е, че този който изготвя документа, преценява дали е класирана информацията. Ползвайки такова обяснение, изпълнителната власт, основно министърът на отбраната, реши да класифицира информацията. По този начин избегна публична дискусия", поясни той.

Проф. Тагарев не изрази оптимизъм по отношение на предоставяне на по-сериозна помощ на Украйна, въпреки че такава все още им е необходима. "Можем да дадем самолети, зенитно-ракетни комплекси, ракетни системи за залпов огън, оръдия. Не чух някой да води разговори за получаване на заместваща техника", заяви гостът. 

По думите му БСП намира единодушие с "Възраждане" и се бори за електорат. "И при гласуването на помощта, но и предизборно, БСП се държи заедно с "Възраждане", действа в една плоскост. След държанието ни към поляците преди години и след тази война, Полша ще направи всичко възможно да помогне на Украйна и тогава може да помисли дали да ни предостави помощ ", обобщи бившият министър на отбраната.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Еню Илиев
преди 1 година
По принцип тази помощ за 450 милиона лева, която България е изпратила за Украйна няма как да се установи колко е. Щото остойностяването е относително. Да речем един танк може като му се начисли изхабяването да има остатъчна стойност от 2000 лева или въобще да няма остатъчна стойност. Ако боеприпасите са стари, стойността на един снаряд може да е и стотинки. Сигнализирай за неуместен коментар