Радев: Вето срещу изпращането на оръжия за Украйна би било безпредметно. БСП: Предател

Стартирала е логистичната операция по предоставяне на военната помощ

23.12.2022 | 18:38 Редактор: Петя Кръстева

Искри прехвърчаха между БСП и президента Румен Радев, който така и  не наложи вето на решението за оказване на военна помощ за Украйна. БСП се закани да сезира Конституционният съд и обвини Радев в предателство. 

Указът за изпращане на военна помощ на Украйна беше обнародван в "Държавен вестник". Това стана повод за гнева на левицата. От БСП поискаха Радев да наложи вето още в деня, когато парламентът гласува решението. След като това не се случи обаче започна събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд. Включиха се и от партия "Възраждане". 

Отговорът на президента Румен Радев не закъсня.

"Неведнъж призовах народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в парламента взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство. Така задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ", коментира той. 

Радев обясни и защо не може да наложи вето, а намеренията на БСП нямало как да се изпълнят. 

"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно", отбеляза държавният глава.

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор също се оказва невъзможно. 

Междувременно от военното министерство съобщиха, че вече е започнала логистичната операция по предоставяне на военната помощ за Украйна. Все още обаче нищо от тайния списък по Закона за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси не е заминавало за страната.

България ще даде леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, но тайната на пратките, които трябва да бъдат транспортирани с 9 американски военно-транспортни самолета, остава. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. От Министерството на отбраната искат още всички решения по предоставянето на военна помощ да минават и през парламента. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR