Радев отвърна: Докато Нинова умува и протестира, МО свърши нейната работа

Войнолюбците в НС взеха решението за военна помощ за Украйна, заяви президентът

23.12.2022 | 12:24 Редактор: Елеонора Танева

Сезирането на КС е безнадеждна кауза. Докато Нинова протестира, Министерството на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от НС договор за Украйна. Тази алинея, срещу която протестира Нинова, отпадна. Това е съгласувано с украинската страна. Това заяви президентът Румен Радев.

"За съжаление, военнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ. Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и равновесие, всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва да се придържа към закона стриктно, така както правя и аз", коментира държавният глава.

Той уточни, че въпросните текстове, изготвени от МО, ще влязат за гласуване в НС след Нова година. 

"Надявам се Нинова да не предава социалистите и да гласува. С текстовете никое правителство няма да може само да взема решение за военна помощ за Украйна, а това ще става със санкции на парламента. Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове на вече сключен международен договор. Тоест ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор, е невъзможно", заяви Радев.

Президентът беше категоричен, че Министерството на отбраната няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности.

В отговор на въпрос за възможността България да получи заместваща техника държавният глава посочи, че модернизацията на Въоръжените сили не се състои в това да заменим една стара техника с още по-стара и призова още веднъж Народното събрание да се фокусира върху предложената от Министерството на отбраната и внесена от Министерски съвет програма за приоритетни инвестиционни разходи за истинската модернизация на Българската армия.

"Партиите имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг и най-сетне да имаме редовно правителство", заяви Румен Радев в отговор на въпрос относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-о Народно събрание.

Коментира и дебатите за размера на минималната работна заплата: "Докато от трибуната се водят популистки битки, кой повече ще се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, служебното правителство вече решава този въпрос – ще има увеличение на Минималната  и то от 1 януари следващата година".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 3
Радев
преди 1 година
Г- Президент, отлично знаете, че самото решение, с което Народното събрание задължи правителството да предостави военна помощ на Украйна, е противоконституционно. Можете да предотвратите участието на България в този конфликт, но предпочитате да се криете зад Народното събрание. Жалко. Сигнализирай за неуместен коментар