Начинът на гласуване скара депутатите преди Коледа: Отвориха ли портата за манипулации?

Според Надежда Йорданова подкрепящите хартиената бюлетина са "взривили доверието в изборния процес"

23.12.2022 | 13:51 Редактор: Петя Кръстева

С множество искания за прекрояване на дневния ред започна последното пленарно заседание за годината. Основният въпрос беше с кое да се захванат първо депутатите - с ветото на президента за Изборния кодекс, или с удължаването на Бюджет 2022 и през следващата година. 

"Нека да престанем с този цирк с дневния ред всеки ден", призова зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев.  

След споровете депутатите започнаха и работа по същество, а в дневния ред влезе ветото на президента относно смесения вот. Държавният глава отчита в мотивите си, че промените не покриват конституционните стандарти за равенство и запазване в тайната на вота. 

От "Продължаваме промяната", "Демократична България, "Възраждане" и "Български възход" се съгласиха с президента. 

"Отворихме широко една порта за манипулации - над 50% невалидни бюлетини, това ако не е манипулация, не знам какво е", смята съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

Според Надежда Йорданова  депутатите, които подкрепят хартиената бюлетина, са "взривили доверието в изборния процес". "Демократична България" ще атакува промените в Изборния кодекс в Конституционния съд. За внасянето на конституционна жалба са необходими подписите на поне 48 народни представители, заради което партията ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.  

ГЕРБ и БСП обаче защитиха промените в Изборния кодекс. Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин ги определи като "стъпка напред за едно по-сигурно законодателство, достъп до изходния код за машините за гласуване". 

Според защитниците на смесения вот той предоставя възможност на всички избиратели да упражнят правото си на глас. Останалите обаче смятат, че така се създават предпоставки за купен вот. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR