Шишков предлага изграждането на магистрала и тунел под "Петрохан" да се даде на концесия

Министърът разкритикува проекта на пътя Мездра - Ботевград, одобрен преди 3 години

10.01.2023 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

Изграждането на магистрала и тунел под "Петрохан" да се даде на концесия. Това предлага министърът на регионалното развитие Иван Шишков, който беше на инспекция в Северозапада. Той разкритикува и проекта на пътя Мездра – Ботевград, одобрен преди 3 години.

След серия протести, служебния регионален министър Иван Шишков предложи нов икономически подход за реализирането на скоростния път София – Монтана и тунела под "Петрохан" – чрез концесия

"Съмнявам се, че държавата няма да има пари да даде за тунел под Петрохан, за да не се превръща в поредната строителна илюзия. Наистина да помислят политиците - да предложат на хората. Не е нищо страшно да се направи процедура с това да бъде дадено на концесия, защото по-добре да го има, отколкото да го има само в устата на политиците", заяви Иван Шишков.

По време на инспекцията Шишков констатира и грешки в проекта на скоростния път между Мездра и Ботевград. 

"Тогава е одобрен с 3-4 кръгови кръстовища, които са недопустими, в момента сме пред финал на процедурата - да бъде внесен и одобрен ПУП в тези участъци, времето обаче ще бъде забавено", смята Шишков.

Министърът не е останал доволен от обхода на Враца. 

"До края на януари, средата на февруари, ще бъде започната процедура за възлагане на ПУП и идеен проект в този участък. Този участък беше забравен в годините след този проблем, вече не е", посочи министърът. 

До половин година се очаква да е готов 7-километров участък от скоростния път Ботевград – Видин, между Новачене и Скравена.

Вижте повече в репортажа.