Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Арх. Шишков: Не знаем мащаба на незаконното строителство, може да набъбне до над 1 млрд. лв.

"Златен век" е друг емблематичен проблем на София", каза служебният регионален министър

09.01.2023 | 20:16 Редактор: Искра Ангелова

Незаконното строителство с публични средства е за над 1 млрд. лв. - какво показа още проверката?

"Около 360 млн. лв. са неразплатено строителство. Това, което знаете, че част от претенциите на строителните фирми, са от тези изпълнени текущи ремонти, които са се оказали основни в периода на възлагане от 2018 г. до началото на 2021 година. За да бъдат изплатени тези пари, трябва да се направи една ревизия на строителството, но преди то да се направи - трябва да имаме законов механизъм, за да се направи ревизията. Днес запознах широката общественост с мащабите и проблемите на това, което сме установили до момента", каза служебният регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че никой не може да каже какъв е точно мащабът.

"Може да се каже какъв е мащабът, когато има законов механизъм да бъдат изследвани всички тези строежи, за които е трябвало да има разрешение за строеж, да има обявени проекти, които държавата възлага, основно за инфраструктурни обекти. И тези проекти е трябвало да имат една последователност като процедури. За съжаление, за голяма част от обектите не се е случило. Това, което си позволих да представя днес, са обекти, с които периодично във времето съм запознавал хората в България. Всички бяха наясно за проблемите, направих и пресконференция за язовирите", припомни Шишков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него сметката може да набъбне над 1 млрд. лв.

"Важното е, че сметката е тази, която сме плащали всички заедно. И за да не загубим това, което сме плащали, сме предложили изменение в Закона за устройството на територията - да дадем възможност да бъдат изследвани тези обекти. Изменението не представлява амнистия. Незаконното строителство, което днес съм представил, и това, което евентуално ще излезе - няма да бъде узаконено автоматично", поясни служебният регионален министър.

Той се надява цялата процедура да завърши с успех.

"В текста сме заложили и гаранционни срокове. Тоест, ако всичко това, което е построено, може да бъде въведено в експлоатация - ще има съответните гаранционни срокове. Надявам се, че всички разбират този проблем, който е много сериозен. Разбирам и деликатната част на депутатите от ГЕРБ, които са били основният възложител на това строителство. В края на краищата човек трябва да може да си признава грешките, за да може да вървим напред", допълни арх. Иван Шишков.

Гостът бе категоричен, че тези предложения не са за определена партия.

"Строителните фирми също би трябвало да искат това, което ние сме предложили, за да има разплатено строителство и те да си гарантират, че ще си получат парите. Лично се надявам, че ремонтът на "Тракия" е изпълнен качествено, но одобрени проекти и разрешения за строеж за него няма. Има напрежение, включително и в строителния бранш, но мисля, че ме разбраха. Разбраха и че в момента проблемът е в Народното събрание, защото съм направил всичко - констатирал съм това строителство и съм дал предложение как да бъде поправено", добави шефът на МРРБ.

Арх. Шишков припомни и предложението си за магистрали на концесия: "Ние се държим все едно сме най-богатата държава в света. Искаме държавата да плати всичко и никой да не плаща това, което държавата инвестира. Ако част от тези магистрали са изградени на концесия - хората пак ще са доволни и ще останат пари за социални дейности."

Попитан защо е инициирал среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, арх. Шишков отговори: "Срещата с нея ми беше втора, тя беше на тема "Жълтите павета". Ремонтът в центъра на София е с европейски пари. Те минават през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За съжаление, това, което бях установил, е, че за ремонта на "Граф Игнатиев" не бяха поискани парите изобщо, което означава, че на строителя е платено с пари на Столичната община. Разговорът с г-жа Фандъкова преди месец беше в тази посока. Тя поиска в момента плащането и ние започнахме да правим проверка на изпълнението на "Граф Игнатиево". Освен документално, може би ще се наложи да вземем и проби, за да сме сигурни, защото София заслужава спокойствие на тема "Ремонти".

"Златен век" е друг емблематичен проблем на София. Там няколко пъти е презаверявано разрешението за строеж. Имаше опит на ДНСК преди година и половина да го спре, но съдът имаше странно решение, с което спря самата процедура в самото начало - още преди да има заповед на директора на ДНСК. Междувременно главният архитект на София издаде удостоверение за груб строеж, което ме озадачи. В момента съм попитал Върховния административен съд да ми даде тълкование за това дали е в сила разрешението за строеж", каза още служебният министър.

Гледайте целия разговор във видеото.