Челен сблъсък между Фандъкова и арх. Шишков - жълтите павета още "танцуват" под колите

Пясъчната основа не може да издържи на натоварването, обясниха от строителната фирма

08.01.2023 | 18:52 Редактор: Елеонора Танева

Челен сблъсък между Столичната община и регионалното министерство. Причина стана проверката на строителния министър Иван Шишков на ремонта на жълтите павета. На мястото пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Министър Шишков изрази недоволство, че все още няма технологично решение как ще бъде решен проблемът с некачествения ремонт на жълтите павета. Стигна се и до размяна на остри реплики и взаимни обвинения за ремонта на жълтите павета.

"Каква е идеята за проверката тъй като получих вашето писмо, че трябва да се затвори движението. Търсих Ви два дни, за да уточним кога, в какъв период, но за съжаление вие не ми отговорихте", обърна се Фандъкова към арх. Шишков.

"Ние имахме една среща. Вие поехте ангажимент, че до средата на декември ще имате яснота за технологията за паветата. Не я получихме. Провокира ме, че в рамките на коледните празници София беше празна, времето беше хубаво и изтървахме времето", отговори арх. Шишков.

Към обвиненията за некачествения ремонт се присъединиха и общински съветници.

"Защо технологията не беше уточнена преди да започне изпълнението на обекта, за да не се случи това", попита Методи Лалов.

На място строителят все пак обясни каква е причината за разместването на пътната настилка. 

"Паважни настилки, които не са за тежко движение, това е технологията, съгласувана от НИНК и ние не можем да изпълним нищо друго. Пясъчната основа е еластична основа и няма как да очакваме да задържи и заклини паветата, така че да не се движат от натоварването и от спирачния път", обясни заместник-председателят на Управителния съвет на "Трейс Груп Холд" Боян Делчев.

Йорданка Фандъкова заяви, че 204-те хил. лева за участъка ще бъдат платени едва при окончателното му и качествено завършване. Експертна група вече работи по нова технология за нареждане на паветата.

"Препоръчаха да се направи тестов участък, но не тук на място, за да си експериментират отново, а на площадка, на която се съхраняват паветата", поясни Фандъкова.

"Ние до края на седмицата ще предадем на общината един доклад, който ще бъде цялата технология описана подробно, ще има и количества на материалите за изпълнение", обеща проф. Димитър Назърски от УАСГ.

За да се използва новата технология с водоразредима смола температурите навън трябва да са над 8 градуса. И двете страни ще участват в тестването на новата технология. Още не е ясно кога ще бъде извършен истинският ремонт на жълтите павета в центъра на София.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.