Фандъкова: Ще редим жълтите павета по нова технология. Арх. Шишков: Доволен съм

За целта са проведени консултации с експерти от Будапеща, Виена и Истанбул

08.01.2023 | 14:18 Редактор: Петя Кръстева

Ново технологично решение, което да не допусне разместване на жълтите павета при пренареждането им, са изготвили инженери, проектанти и архитекти от Столична община, Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет. В момента се нарежда тестови участък и когато всички се убедим, че това е правилното решение, ще започне пренареждане на участъка от бул. "Цар Освободител пред сградата на парламента". Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на съвместната проверка с министъра на регионалното развитие.  Министър Шишков поиска да получи информация каква е установената причина за разместването на паветата и в какви срокове участъкът ще бъде поправен.

"Участъкът с жълти павета беше нареден безобразно. Веднага сформирахме експертен съвет с най-добрите специалисти. Те направиха допълнителни проби на основата и предложиха нова технология за пренареждането им. Ще започнем пренареждането на място, когато всички се уверим, че моделът е правилният  и получим съгласието на НИНКН. Повече експерименти с жълти павета не трябва да се случват и няма да допусна, независимо кой за какво настоява", категорична бе Фандъкова.

Кметът на София покани министър Шишков да инспектират заедно тестовия участък, на който в момента се работи. 

"Днес съм доволен от това, което чух. В първия момент, в който е готов тестовият участък, ще отидем да видим пробата на паветата", подчерта арх. Шишков, след като получи информация за свършената работа от кмета Фандъкова и представители на експертния съвет.

Той изрази увереност, че Националният институт за недвижимо културно наследство ще вземе бързо и адекватно решение, веднага щом получат новия проект за пренареждане на жълтата паважна настилка.

Проф. Назърски от катедра "Строителни материали и изолации" на УАСГ, който е член на експертния съвет, заяви, че до седмица ще предадат на Столична община доклада с предложената нова технология. Той поясни, че тя изисква работа при температура на въздуха не по-ниска от 10 градуса.

"В момента това е единственият булевард в Европа с такъв тип павета, по който се опитваме да запазим движение с такава натовареност", констатира проф. Назърски.  По време на работа на експертната група са направени консултации и с експерти от Будапеща, Виена и Истанбул.

Участъкът от бул. "Цар Освободител", на който през лятото беше пренареден жълтия паваж, представлява под 1,5% от общия обем на ремонтите дейности, които се извършват по проекта за централна градска част.

"Стойността му е 204 хил. лв. и нито един лев от тях не е платен на строителя", поясни Фандъкова. Тя наложи глоба от 100 хил. лв. на строителната фирма за увреждане на жълта паважна настилка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR