Лукс ли са вече яйцата и каймата? Инфлацията напомня на 97-а г., когато правителството е свалено

Най-скъпо олио купуват жителите на Ямбол

09.01.2023 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

За година средно храните у нас са поскъпнали с над 50%. Най-шокиращо е поскъпването при яйцата - с над 76%. Следват олиото и каймата - съответно с 57 и малко над 51 на 100. Сериозен ръст се отчита също при кашкавала, захарта и пилешкото месо.

По цени на едро - яйцата са най-скъпи във Враца - по 43 стотинки на бройка, следват Русе и Кърджали. В магазините обаче, трудно могат са намерят за под 0,50 лв. Най-скъпо олио пък купуват жителите на Ямбол - 5,20 лв. за литър на едро. Следват Смолян и Пловдив.

Каймата, която е третият продукт с най-сериозно поскъпване през годината, е най-скъпа в Кърджали. Там на едро за килограм хората плащат близо 10 лева. Следват Благоевград и София.

Отиваме на пазар с журналиста Искра Ангелова. Споделя ни, че през последния месец забелязва поскъпването на всички основни продукти. Започваме от салатите, които всяка вечер присъстват на масата.

"Моето дете много обича шопска салата и винаги тръгвам към доматите и краставиците, защото преди Коледа имаше едни краставици по 9 лева и ние им казвахме "златните". Не ги мериш тези неща, но съм излизала с една краставица от магазина и то не защото съм стисната", сподели тя.

Според Искра доходите на хората са толкова ниски, че потребителската кошница няма накъде да се свива.

"Виждам олио за 13 лева, хора, какво се случва?", попита журналистът.

На годишна база олиото в момента е поскъпнало с около 60%: "Това е невиждано и нечувано. Единственият път, когато си спомням такава драстична инфлация, е през 1997 година, когато ние студентите свалихме правителството. Не е нормално дори човек, който е много богат, да не може да забележи, че яйцата са поскъпнали със 100%. Какво се случило с тези кокошки? Вече и аз не мога да разбера, не говорим за онези щастливите, които вече не можем да си ги позволим."

Искра допълва, че по работа е била в Лондон, Варшава и Солун, като по думите ѝ маслото е било по-евтино: "Никъде по света не струва 4 евро."

За последната година освен маслото и млечните продукти, поскъпнаха и кашкавалът, и сирената.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.