Цените на храните достигнаха исторически връх, инфлацията в еврозоната е едноцифрена

Най-тежкият скок на потребителските цени в ЕС е достигнал своя връх?

06.01.2023 | 13:02 Редактор: Тодор Петров
Цените на храните достигнаха исторически връх, инфлацията в еврозоната е едноцифрена

Световните цени на храните са намалели през декември, отбелязвайки девети пореден месец на спад, но са се повишили с над 14% през 2022 г. спрямо предишната година, достигайки исторически връх, съобщи агенцията по прехрана на ООН в петък.

Индексът за цените на храните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), който след международните цени на повечето световно търгувани хранителни суровини, е достигнал 132,4 пункта миналия месец спрямо ревизираните 135 пункта през ноември, съобщава Ройтерс.

Цените на храните се вдигнаха след инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година заради опасения за прекъсване на търговията през Черно море. Поскъпването беше частично ограничено от подкрепената от ООН сделка за канал на износ на зърно от Украйна.

В същото време инфлацията в еврозоната се върна към едноцифрени стойности за първи път от август насам, което подхранва надеждите, че най-тежкият скок на потребителските цени в блока е достигнал своя връх, предава Bloomberg. 

Декемврийската инфлация в зоната с единна валута възлиза на 9,2%, съобщи Евростат в петък, като забавянето на растежа на енергийните разходи обуславя по-бавния растеж. Данните отразяват забавянето на поскъпванията в Германия, Франция, Италия и Испания и са по-ниски от очакваните 9,5% от икономистите, анкетирани от Bloomberg. Експерти, интервюирани от агенция Ройтерс, прогнозираха стойност от 9,7% за декември. През ноември инфлацията все още бе 10,1%. 

Въпреки това инфлацията продължава да застрашава европейската икономика, като показателят за базисната инфлация, която не включва енергията и храните, се е ускорила до рекордните 5,2%.

Четете повече в investor.bg