Инфлацията тръгва надолу, трайно или измамно?

3% може да са новите 2%

03.01.2023 | 17:27 Редактор: Вяра Димова
Инфлацията тръгва надолу, трайно или измамно?

Инфлационната паника отшумява. Цените на енергията се стабилизираха и свързаните с пандемията смущения на доставките отслабват. Тези фактори сами по себе си трябва да означават, че инфлацията на Запад се отдръпва от стряскащите двуцифрени темпове, които преживяхме напоследък.

Централните банки изглеждат все по-уверени, че са си възвърнали контрола. Облигационните и фондовите пазари колективно въздишат с облекчение.

Тъй като инфлацията спада от двуцифрените нива, инвеститорите се насочват към въпроса къде може в крайна сметка да се установи тя. Връщаме ли се към трайно ниската инфлация, която преобладаваше през по-голямата част от последните две десетилетия? Или тя ще остане на по-високо ниво? 3% може да са новите 2% и това ще има големи последици за инвеститорите, пише за Financial Times Карън Уорд, главен пазарен стратег за Европа, Близкия изток и Африка в JPMorgan Asset Management.

Цените на стоките в бъдеще вероятно ще бъдат подложени на пристъпите на инфлация при цените на суровините, почти по същия начин, както видяхме през 2022 г. След инвазията на Русия в Украйна Западът загуби основния си доставчик на множество суровини.

Многогодишният период на приспособяване ще има отражение върху разходите, тъй като преминаваме към алтернативни източници. Разчитането на по-малки производители в нестабилни региони на света или на възобновяеми енергийни източници, които са податливи на капризите на времето, ще доведе до периоди на недостиг и по-високи цени.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: pixabay