Демерджиев: Щях да хвърля оставка, ако я бяха поискали близките на сержант Бъчваров

Осуетени са над 140 000 опита за проникване през външните ни граници

10.11.2022 | 13:54 Редактор: Петя Кръстева

Миграционният поток към България се засилва, тази година е в пъти по-висок. Осуетени са над 140 000 опита за проникване през границите. За сравнение през цялата 2021 г. са били 40 000. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев, който беше извикан в парламента заради убийството на български граничар. Изслушването предизвика напрежение в пленарната зала. 

По думите му смъртта на сержанта е грозно криминално деяние, което не бива да се политизира. Той отговори и на исканията за оставката му, отправени от ГЕРБ-СДС и БСП. 

"Срещнах се с близките на загиналия, ако те бяха поискали оставката ми, щях да я депозирам. Те искаха той да бъде погребан с парадна униформа", каза през сълзи служебният министър. 

Като най-сериозни бяха откроени проблемите с намаления щат на служителите на "Гранична полиция", лошото състояние на оградата и липсата на достатъчно техника за видеонаблюдение. 

"Някои служители от района на Елхово казват, че е по-добре да няма съоръжение, а да има осветление, което да им осигуряваме видимост към турската страна", подчерта Демерджиев.

МВР вече работи по създаването на постоянно действаща работна група с Турция, която ще се занимава с всички проблеми, свързани с границата и нейното опазване. 

В пленарната зала се стигна и до напрежение, след като от партията на Борисов упрекнаха и бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че по време на управлението си не е поправил защитното съоръжение. Той обаче ги контрира, че са похарчили над 200 млн. лева за съоръжение, която не може да спре дори зайци, а какво остава за мигранти.

От своя страна пък вътрешният министър упрекна народните представители за това, че не отпускат допълнителни средства за гранична защита. От "Демократична България" обявиха, че подобни средства не са искани от МВР, какъвто би трябвало да бъде редът. Левицата също отправиха критики, че вместо работещи решения, силовото ведомство пристъпва към кадрови промени.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.