Демерджиев в НС: Граничните полицаи имат много извънреден труд, трябва подмяна на автопарка

"Пътищата в пограничната зона са в ужасно състояние, предприехме ремонт", заяви МВР министърът

10.11.2022 | 10:21 Редактор: Петя Кръстева
Демерджиев в НС: Граничните полицаи имат много извънреден труд, трябва подмяна на автопарка

Още преди много години е трябвало да се попълни щата в "Гранична полиция". Разходите за платения извънреден труд сочат, че по-евтино щеше да бъде да се попълнят липсващите бройки с подготвени и обучени гранични полицаи, които за 10 години щяха да са на изключително високо професионално ниво. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев при изслушването си в парламента по повод инцидента с българския граничен полицай Петър Бъчваров край Елхово.

"Предложихме увеличаване на щата с Гранична полиция с 1260 човека - това е направено. Констатира се липса на автомобили, които да обслужват 30-километровата наша зона на отговорност. Стартирахме обществени поръчки за това, но и част от сегашните автомобили са в тежко състояние. Необходими са високопроходими автомобили, а не такива с 300 коня двигател, подходящи за шосета, защото моторите им не издържат повече от 25 хил. км.", поясни той пред депутатите, съобщи БГНЕС.

По думите му пътищата в пограничната зона са в ужасно състояние, заради което е предвидено в Елхово да заработи работилница, която да ремонтира автомобилите.

"Предприехме и засилен ремонт на пътищата, като вече са ремонтирани 43 км. около границата ни край Резово, 11 км. около Малко Търново, 6 км. около Елхово. На територията на Средец и Свиленград също се извършват ремонти", обясни Демерджиев.

Очаквайте подробности!

Снимка: БГНЕС