Турците, застреляли серж. Бъчваров, обирали мигранти, Демерджиев: Изключителна изродщина

По-рано братята са задържани за кражби

09.11.2022 | 18:33 Редактор: Елеонора Танева

Двамата братя, задържани за убийството на граничаря Петър Бъчваров, се изправиха пред съда в Турция. Днес стана ясно, че те не са трафиканти, а са обирали мигранти.

34-годишният Мустафа и 28-годишният му брат Енгин, които бяха заловени след убийството на българския полицаи Петър Бъчваров, са известни на турските власти. По-рано са задържани за кражби. В злополучната нощ дебнели мигранти в района около граничната ограда, за да ги причакат и оберат, тогава били разкрити от българския граничен патрул. 

"Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция, извършвали са престъпления най-вероятно точно на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи да извършват тези действия", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

4 дни двамата братя са дебнели мигранти в гората, преди българските власти да се изправят като естествена преграда пред действията им.

"Изключителна изродщина, по никакъв друг начин не мога да опиша станалото. Човешко същество не може да подходи по начина, по който е подходено спрямо полицая", добави Демерджиев. 

При задържането на двамата братя у тях са открити ловна пушка и 23 патрона.

"От тялото са извадени проектили – ловни сачми, тоест потвърждава се първоначалната версия, че стрелбата е от ловно, а не от бойно оръжие", поясни директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Практиката на Турция е да не екстрадира свои граждани, за да бъдат съдени зад граница.

"Ще бъдат съдени в Турция, а ние ще направим съответните постъпки, като предоставим материали от нашето разследване по тяхното, за да може разследването да бъде в пълнота", допълни Сарафов.

А днес в Одрин заместник-министрите на вътрешните работи Емил Ганчев и Венцислав Катинов отидоха на среща с валията. Българските власти са получили уверение от турските си колеги, че охраната по граница ще бъде подсилена.

Служебният вътрешен министър очаква намаляване на мигрантския натиск, каквото си виждало и в часовете след стрелбата на границата. Демерджиев допълни, че патрулиращата двойка е имала бронежилитки, но те са били в колата, тъй като са тежки и неудобни за километри преходи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.