Официално потвърждение: Братя турци са убили граничния полицай Петър Бъчваров

Турция се е ангажирала да увеличи нарядите и жандармерията на място, за да се ограничи трафика на мигранти

09.11.2022 | 13:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Разследването на трагичния инцидент от вчера, при който загина 32-годишен полицай, остава в обществения фокус. Това, което се случи днес, бе спешна среща в Одрин, която се проведе между български следователи и двама зам.-министри от МВР заедно с валията на Одрин.

На тази среща е било обсъдено именно как може да се противодейства на мигрантския натиск по границата. Поискано е и съдействие за бързото развиване на случая.

Стана ясно, че извършителите са двама братя - турски граждани. У тях е открита ловна пушка, в която е имало 23 патрона. Версията, че са се занимавали с пренос на наркотици през границата за момента изглежда немеродавна. Двамата братя са криминално проявени.  Не са се опитвали да преминат браздата, а са причаквали "жертви". 

"Задържаните са турски граждани. В голяма степен е ясно какво точно са направили и какви са били мотивите да го направят, но тъй като е следствена тайна, от уважение турските колеги споделиха с мен тези обстоятелства, но не мога да ги разкрия на този етап. Става въпрос за хора, които се занимават с друг тип престъпна дейност, но за да няма спекулации - не е разпространение на наркотици. Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция най-вероятно точно по отношение на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

На срещата в Одрин е било договорено засилване на съвместните дейности по българо-турската граница за по-голяма безопасност на патрулиращите там, като Турция се е ангажирала да увеличи нарядите и жандармерията на място, за да се ограничи трафика на мигранти.

Във Висшия съдебен съвет започва изслушването на Борислав Сарафов, който отново е кандидат за шеф на Националната следствена служба. След като премине неговото изслушване, се очаква коментар и от него относно това как се движи разследването за убийството на 32-годишния полицай.

Снимка: БГНЕС