България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На границата: С фенер и "Макаров" в ръка вместо с термовизор и модерно оръжие

Цветан Цветанов и Валентин Попов се обявиха за модернизиране на служителите в системата на МВР

09.11.2022 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

Двама турски граждани са задържани като заподозрени за убийството на граничния полицай сержант Петър Бъчваров. Информацията е на посолството на Турция у нас.  

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в студиото на "България сутрин", че с всяка изминала година ставаме все по-слаба и ненадеждна граница на ЕС. 

"Имаме техническо необезпечаване на патрулите ни. Максимално бързо трябва да бъдат оборудвани всички екипи. Не е нормално да нямат термовизионна система и да осветяват участък с фенер. Нямаме абсолютно никакво оборудване на тези служители. През 2019 г. "Фронтекс" прие стратегия за управление на външните граници на ЕС. Там е заложено да има трансформация на цифрови технологии, за да има изпреварваща информация и да не се излагат на риск нашите служители", коментира той. 

Според Цветанов страната ни отсъства от лидерската позиция на Съвета на министрите на вътрешните работи. В същото време Гърция стои изключително стабилно и получава мощна подкрепа на ЕК.  

"Българският министър на вътрешните работи е отзовал офицера ни за връзка, който беше до ноември миналата година. Отзивите за офицера за връзка бяха много добри, той знаеше перфектно турски език. Комуникацията можеше да тече в реално време. Нека всички министри през годините да кажат защо имаха такъв подход към офицерите за връзка. Аз не уволних нито един от тези служители, а градихме доверие и надграждахме", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Цветанов намира за абсурдно изказването на вътрешния министър Демерджиев, че България ще отговори със сила и мощни оръжия на агресията срещу граничните ни полицаи.

"Тези служители имат необходимата подготовка, но са много уморени. В един момент му даваш възможност той да превиши правомощията си. В отсрещната страна има майки с деца. Представете си граничен полицай да убие непълнолетни или бременни жени! Президентът Радев трябва да реши дали министър Демерджиев да бъде отстранен", посочи бившият вътрешен министър.

Цветанов е на мнение, че главният секретар на МВР е основната фигура, която трябва да понесе вина за всичко случващо се в оперативното взаимодействие и липсата на координация между службите и институциите

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов се съгласи с Цветанов, че оборудването на служителите в системата е недостатъчно, а част от него е и некачествено.

"Част от служителите на "Гранична полиция", които се командироват от други райони, са много добре подготвени. Не  може да се очаква обаче от патрулен полицай, служител на КАТ и районен инспектор да е подготвен добре за гранична работа. През последните 10 години щатовете бяха намалени с повече от 1/4. Основно оръжие за цялата система на МВР е пистолет "Макаров" - това не е съвременно оръжие, не е полицейско оръжие

Гледайте целия разговор във видеото.