Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Матеев, "Продължаваме промяната": Оградата по границата е под всякаква критика, трябва да вземем мерки

"През последните месеци инцидентите с мигранти и полицаи придобиват невиждани размери", каза депутатът

08.11.2022 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

След убийството на български полицай на границата - какви законови промени са необходими за борба с нелегалната миграция?

"Това е ужасен и трагичен инцидент. Държавата трябва да реагира незабавно и по най-добрия възможен начин, за да предотвратим следващи такива трагедии. Дали това минава през промени в Наказателния кодекс, тепърва е въпрос на обсъждане. Ние ще разгледаме предложенията, които г-жа Нинова и групата на БСП ще внесе в парламента. И ако преценим, че по този начин можем да повлияем, да спрем извършването на подобни престъпления и да прекратим този доходен бизнес, в който се е превърнал каналджийството в България - ние ще го подкрепим", каза зам.-председателят на правната комисия в НС от "Продължаваме промяната" - Милен Матеев, в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че през последните месеци инцидентите с мигранти и полицаи придобиват невиждани размери.

"Не помня преди да се е случвало по такъв нагъл начин да посягат върху живота на униформените. Трябва да бъдат взети мерки. За убийство на длъжностно лице, по време на изпълнение на служебния дълг, НК предвижда най-тежкото наказание. А и по този начин наливаме вода във воденицата на Нидерландия и им даваме аргументи да се противопоставят на нашето членство в Шенген. Чисто технически трябва да направим всичко възможно, за да може нашата граница да е добре охранявана", допълни Матеев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан какви са изводите от срещата между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, която се проведе днес, той отговори: "Тази среща е един успех на "Продължаваме промяната". Ние показахме, че това е новият модел за правене на политика - открито и пред погледите на всички граждани, а не със задкулисни договорки. Знаете каква съпротива имаше срещу подобна среща, когато ставаше въпрос за избора на председателя на НС, но ето, че подобна среща се случи."

Матеев припомни, че те показаха и своите 16 политики, на които партията държи.

"Продължаваме да държим на това, че тези 16 политики са дневния ред на обществото, а не други неща, които преминават в момента през парламента. Слушах брифинга на Борисов, който изрази съгласието си да подкрепи подобна декларация за бюджета на "Продължаваме промяната". Ние ще внесем такава декларация в НС, може би още утре. Ще призовем служебното правителство да внесе проект за бюджета", поясни народният представител.

Матеев е категоричен, че няма как да подведат избирателите си и няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ.

И призна, че не са обсъждали дали трябва да се иска оставката на министър Демерджиев след трагичния инцидент на границата.

"Няма как да вменим вина на министъра на вътрешните работи за всички неуредици по границите, които са натрупвани с години. Самото съоръжение е под всякаква критика, а знаете колко пари са похарчени. Ако ГЕРБ искат да прехвърлят вина от болната на здравата глава, едва ли бихме подкрепили подобно нещо. Всички политизираха проблема", добави Милен Матеев.

Депутатът сподели, че парламентарната група на "Продължаваме промяната" подкрепя закупуването на изтребителите F-16: "Имахме прекалено малко информация за осмисляне на офертата и малко възможност за договаряне на условията по този договор."

Гледайте целия разговор във видеото.