ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" се заядоха за бюджета, канят още партии на нови разговори

От партията на Кирил Петков представиха и презентация, с която да онагледят идеите си

08.11.2022 | 13:56 Редактор: Петя Кръстева

Без конкретни резултати, но със спорове по бюджета премина първата след извънредния вот среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". Най-големите политически сили в парламента започнаха разговори с ясната заявка за търсене на допирни точки по конкретни политики. 

"Тази среща е начин да покажем пред обществото, че можем да говорим без клишета", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подчерта, че партията ще бъде в ролята на конструктивна опозиция и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

Основните противоречия между двете парламентарни групи дойдоха в частта за бюджета за следващата година. Според ГЕРБ с предложените мерки от "Продължаваме промяната" е трудно да се постигне дефицит само от 3%. 

От "Продължаваме промяната" изненадващо представиха и презентация, с която да онагледят идеите си, че през 2023 г. със заложените социални мерки за увеличение на минималната работна заплата и компенсации за електроенергията, ще се осъществи малко над 2% дефицит. 

"И ние можем да направим презентация не за 180 млрд. лв. БВП, а за 200 млрд. лева, и ще е по-красива, но вашите данни не съвпадат с прогнозите на БНБ", опонира им Делян Добрев от ГЕРБ.

От партията на Кирил Петков призоваха ГЕРБ да подкрепи проекта им, с който да задължат МС са внесе законопроект за бюджет, а не предложение за удължаване на действащия. Според първата политическа сила обаче, подобна заявка може да се даде след експертни срещи между двете парламентарни групи. 

Двете партии си "стиснаха ръцете" срещите да продължат в разширен състав с останалите парламентарни групи. 

ГЕРБ определиха БСП като политическа сила, с която ще се търси консенсус относно социалните политики. По предложение на ГЕРБ-СДС на следващите срещи ще бъдат поканени и експерти от Министерството на финансите. Тепърва ще стане ясно кои политически партии ще се включат в тях. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: БГНЕС