Ето как се стигна до убийството на 35-годишния сержант Бъчваров на границата

"Няма да можем да спим. Аз затова пускам кучетата на свобода", каза жител на селото 

08.11.2022 | 13:49 Редактор: Ваня Кузманова

Съвместен наряд по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент завършва трагично. Малко след 20:30 часа на 7 ноември, само за няколко минути, граничен полицай и негов колега - военнослужещ, спират, за да огледат забелязан от тях разрез в граничната ограда.

Групата опитала да премине нелегално границата е произвела 10-15 изстрела. Жертвата на стрелбата е 35-годишният сержант Петър Бъчваров. Работил е в системата на МВР от осем години и е бил един от най-опитните служители. За щастие, военнослужещият не е пострадал.

"Слизайки от превозното средство, нашият служител насочва фенера към въпросния срез в оградата. Последва веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, като с първия изстрел колегата е убит. Колегата от Министерството на отбраната успява да се прикрие зад превозното средство. По него започва стрелба", обясни гл. сек. Петко Тодоров. 

"В момента, в който са спрели, тъй като те имат фенери, които светят и ги правят мишени, за съжаление, в случая. Това няма да се повтори", заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

След тежкото престъпление извършителите бягат към вътрешността на Турция, където са предприети всички мерки за тяхното залавяне. Шокирани от случилото се хората от село Горни Дервент споделят, че мигранти ежедневно преминават границата ни. 

Министър Демерджиев определи случая като безпрецедентен. 

"В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. За пръв път се подхожда по този начин. Дотук ние сме се стремили нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата, но при такава агресия ние ще отговорим с необходимата сила. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни", настоя министърът. 

Демерджиев беше категоричен, че не могат да се търсят грешки в работата на "Гранична полиция". 

"Няма повод за кадрови промени. Това, че някой е решил да стреля през границата. Не можем да правим всеки ден кадрови промени. Тези момчета всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск, който е най-голям от началото на бежанската криза. Това съоръжение не е дотам годно да ги запази и по някакъв начин да им помогне. Всеки ден това съоръжение се кърпи, но постоянно всеки ден се натъкват на такива дупки", каза Демерджиев. 

"Много ясно вече, че ще се притесняваме с това нещо. Няма да можем да спим. Аз затова пускам кучетата на свобода. Аз не се и заключвам. Вратите ми са отворен", призна жител на село Голям Дервент. 

Патрулите по българо-турската ще бъдат допълнително превъоръжени с по-мощни оръжия.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тодор.
преди 1 година