Въвличаме ли се във войната, ако дадем оръжие на Украйна и кой ни притиска да заемем страна?

Поредната червена линия се оказа предложението на левицата за връщане на хартиените бюлетини

25.10.2022 | 18:46 Редактор: Петя Кръстева

Една от разделителните линии в парламента се оказа военната помощ за Украйна и в частност - коментарът на президента Румен Радев крие ли риск за България подобно действие. 

"Всички тези решения увеличават риска от въвличане на страната ни във войната. Виждате, че тя се разгаря и разширява", заяви държавният глава.

Според Даниел Митов от ГЕРБ съществуват международни правни отношения и военната помощ не ни въвлича във война.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов припомни, че партията му е внесла предложение за изпращане на оръжия на Украйна още в първия работен ден на Народното събрание.

"Ще подкрепим предложението, което е най близо до нашите виждания, но нека видим текстовете", поясни председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък подчерта, че "позицията на партията ще бъде балансирана".

Против военната помощ се обявиха БСП и "Възраждане". "Даването на оръжие за Украйна ще въведе страната във война и ще гласуваме против всички предложения", настоя Корнелия Нинова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е на мнение, че "притискат България да вземе страна в конфликта".

Поредната червена линия между новата коалиция, известна като "Вежди", и останалите в парламента, се оказа предложението на левицата за връщане на хартиените бюлетини. "Естествено. ще подкрепим връщането на хартиени бюлетини", категоричен бе Даниел Митов.

По думите му машинното гласуване е лишило част от избирателите от право на вот. На различно мнение обаче е Христо Иванов, според когото хартиените бюлетини ще опорочат изборния процес.

"Ние сме за запазване на машинното гласуване", отбеляза Стефан Янев. А според държавния глава Румен Радев връщането на хартиените бюлетини ще увеличи драстично недействителния вот.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 1 година
Осъдени сте вече! Дадете, не дадете, ада ви е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
БеГеНазад
преди 1 година
...минаха 8 месеца, а БеГе политикът още се пита и допитва. Страхотно темпо. Ще ги настигнем. Сигнализирай за неуместен коментар