Нинова: Бюджетът трябва да се приеме в парламента, не можем да оставим хората без подкрепа

"Предложението на Бойко Борисов да има контактна група е неприемливо", заяви лидерът на БСП

25.10.2022 | 10:54 Редактор: Ваня Кузманова
Нинова: Бюджетът трябва да се приеме в парламента, не можем да оставим хората без подкрепа

Ние от БСП поискахме изслушване на служебния финансов министър, защото смятаме, че един от най-важните въпроси, които трябва да решим е, да приемем Бюджет 2023. Не можем да оставим хората без подкрепа през тежките зимни месеци. На второ място сме притеснени от единия от вариантите за бюджет, подготвен от служебния кабинет, в който се орязват или замразяват социални плащания. За нас е важно да има подкрепа за хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на днешното изслушване на служебния финансов министър Росица Велкова.

Корнелия Нинова се обърна към колегите си от ГЕРБ: "Нека да не допускаме да се налага практиката на контактьори. Предложението на г-н Борисов да има контактна група, с която да се обсъжда бюджетът, за нас е абсолютно неприемливо", смята лидерът на левицата.

От парламентарната трибуна Нинова се обърна към финансовия министър с искане за обяснение относно тревожните числа за дефицит и инфлация: "Те се разминават с нашата представа за финансите и за икономиката на страната. Редовният кабинет оставихме 9 млрд. в бюджета и 1.5 млрд. излишък в края на юли. За първото тримесечие имахме ръст от 5.3% ръст на икономиката, а за второто –  4.8%. Бяхме обявени и на първо място по промишлено производство в ЕС. Към септември и самият служебен кабинет обявява, че все още има излишък от 1 млрд. и изведнъж тези бомбастични и страшни прогнози за догодина нямат обяснение. Искаме да знаем къде ще ги харчите тези 11 млрд., след като няма да има и социална програма. Да не би случайно да са за самолети, на които никак не е времето сега", предположи председателят на БСП.

От левицата изразиха притеснение, че служебният кабинет продължава порочната практика от правителствата на ГЕРБ – да залага по-малко приходи, за да ореже разходите и да има излишък, който на края на годината знаем как се харчи.

Нинова призова открит разговор, без страховити прогнози и хвърляне на несъществуваща вина за оставен колапс, финансова дестабилизация и хаос. "За нас е изключително важна социалната програма, която ще струва между 2 и 3 млрд. лева, за която има пари. На второ място да подкрепим икономиката, защото фалира ли тя, няма да има пари за нищо друго", заяви председателят на БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК