Изненадващо предложение за Бюджет 2023, сериозен дефицит и лоши новини за заплатите и пенсиите

Служебният кабинет обмисля да внесе в НС проект за удължаване на действащия в момента бюджет

25.10.2022 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Министерството на финансите разработва 3 варианта за държавния бюджет за 2023 година. Служебният кабинет обмисля да внесе в Народното събрание проект за удължаване на действащия в момента бюджет, който бе приет по времето на кабинета на Кирил Петков. Това ще се случи, ако депутатите не успеят да излъчат редовно правителство. 

"Предвиждаме да внесем удължителен закон, тъй като служебният кабинет не би следвало да прави политика - не е избран и не е излъчен от политическа партия или коалиция", заяви служебният финансов министър Росица Велкова.

При удължаване на действащия закон ще се запазят мерките за компенсации заради високите цени на газа, както и нулевите ставки за хляб и брашно. Това обаче ще означава, че няма да има ръст при минималната работна заплата, както и преизчисление на пенсиите. 

Според БСП това ще има негативен ефект.

"Няма да внася нов, а ще предлага удължаване, което означава признание, че служебният кабинет не може да измисли нищо по-добро", отсече Корнелия Нинова.

Според Министерството на финансите, при запазването на сегашния бюджет дефицитът в него ще е над 6%, което ще бъде спънка по пътя на България към еврозоната. Според бившия премиер Кирил Петков обаче, изчисленията на дефицита са неточни. 

"Би трябвало да получите допълнително 4 млрд. приход за догодина. Капиталовият бюджет за 2022 г. от 8 млрд. беше безпрецедентно висок. Ако не похарчите тези допълнителни 3 млрд., които сте заложили, реалната разлика е 7 млрд. разликата, запазвайки всички политики на нашето правителство, прави дефицит само 2,5% от БВП", обясни Петков.

От ДПС пък поискаха да знаят какво е наследството от предходния кабинет и прогнозираха сериозен дефицит. А от БСП упрекнаха служебният кабинет, че планира орязване на социалните разходи за сметка на закупуването на нови самолети - втората партида F-16 и "Грипен". 

За тази година министърът на финансите очаква преизпълнение на планираните приходи в бюджета с 250 млн. лв., 200 млн. лв. от които да дойдат от социални осигуровки и 50 млн. лв. от данъци. И очаква бюджетът да завърши с по-малък от планирания дефицит. Велкова предупреди, че ако до края на годината не се вземе нов държавен дълг, фискалният резерв сериозно ще намалее.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК