Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Финансист: Гражданите искат още пари от бюджета, но ще трябва да плащат повече данъци

"Партиите трябва да упражняват механизма, който най-малко ще навреди на икономиката", посочи Любомир Дацов

24.10.2022 | 20:58 Редактор: Ваня Кузманова

Как ще се намери решение на очертаващия се дефицит в бюджета? 

"Гражданите, които искат да получават повече пари от бюджета, трябва да знаят, че ще плащат повече данъци. Бюджета е трудно да го дестабилизираш. В момента, в който го направиш, ударът от негова страна е "страхотен", заяви финансистът Любомир Дацов в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му в момента имаме дестабилизиран бюджет. 

"За следващата година, ако БВП няма измерения в данъчната среда и закони, приблизително ще порасне между 7 и 8%", изтъкна финансистът.

"Партиите трябва да упражняват механизма, който най-малко ще навреди на икономиката. Трябва да има граници, а в момента тези граници са много надхвърлени", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR

Неговото мнение е, че дълговете са вследствие на дефицит. 

"Те са скрита форма на вдигане на данъци. Дългът е много опасен компромис. Той скрива за определен период от време, че живееш по-нашироко, отколкото можеш да си позволиш", коментира гостът. 

Дацов е на мнение, че външните пазари можем да ги лъжем още 1-2 години.

"Не съм съгласен с Милен Велчев. За икономиката има риск от валутния борд. Той е убиец в момента, в който не правиш правилните неща. Валутният борд е по-силен и действа като примка. Не знаеш в кой момент той ще те сработи", заключи финансистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК