ГЕРБ внася 7 антикризисни мерки, Добрев: Няма да струват нито лев на държавата

Те предлагат забрана на либерализация за битовите абонати

22.10.2022 | 16:55 Редактор: Искра Ангелова
ГЕРБ внася 7 антикризисни мерки, Добрев: Няма да струват нито лев на държавата

В понеделник ГЕРБ ще внесе 7 антикризисни мерки в НС. Това заяви депутатът Делян Добрев.

"Те няма да струват нито лев на държавния бюджет. В същото време вярваме, че ще подействат като "Редбул" върху икономиката на страната", каза Добрев.

Първата мярка е решение на НС за компенсация на цената на тока за бизнеса. Предлагаме тази компенсация да продължи през 2023 г. като се раздели на две части. Абонатите присъединени на ниско и средно напрежение да получат 100% компенсация за цените над 250 лв/МВтч. Тези, които са директно присъединени към мрежата с високо напрежение, да получат 100% компенсации над 200 лв/МВтч.

Второто предложение забрана на либерализация за битовите абонати.

"Вчера чухме едно много объркано изложение от страна на служебния енергиен министър, че битът ще излиза на свободния пазар, като това бе прикрито с две тарифи на тока. Почти всички домакинства ще надскочат тези два прага", предупреди Добрев.

В тази връзка ГЕРБ предлага на НС изрична забрана за всякакви действия в посока либерализация на пазара на тока за бита до 1 януари 2026 г..

Третото предложение е решение на НС за горивата. МС да въведе мито и да изземе свръхпечалбата от горивата, да предприеме други действия по свое усмотрение, които да доведат до 1 лев намаление на цената на горивата на литър.

Четвърто предложение е дългосрочен договор за доставките на природен газ: "Ако бъде проведена открита процедура и бъде избран доставчик на газ различна от руската, цената ще спадне значително в България."

Пето предложение е решение на НС за лицензиране от АЯР на неруско ядрено гориво.

"С оглед на войната в Украйна и ограничителните мерки спрямо Русия, ние трябва да гарантираме, че нашата АЕЦ ще продължи да работи. От тази гледна точка предлагаме да се ускорят дейностите по лицензиране на неруско ядрено гориво", призова Добрев, цитиран от БГНЕС.

Последните две предложения са свързани с облекчаване на процедурите за изграждане на ВЕИ и да приемем закон за офшорния вятър.

"Тези две предложения ще гарантират повече производство на електроенергия в страната, което ще намали и крайната цена на тока. Нито една от тези седем мерки не е свързана с харчене на държавни пари", подчерта Делян Добрев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК