Успяха ли консултациите при Плевнелиев и Паси да "разтопят ледовете" между партиите?

Консултациите за сформиране на правителство стартират другата седмица

22.10.2022 | 13:39 Редактор: Петя Кръстева

Започна серията срещи на контактната група за съставяне на кабинет, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Първите разговори бяха с представители на ГЕРБ-СДС. 

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подчерта, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. 

"ГЕРБ-СДС ще положат усилия докрай, за да има правителство. Надявам се, че през следващите часове и дни другите парламентарни сили ще преосмислят своята позиция. Стана ясно, че трябва да се търсят решения и те да почиват на разума. Ситуацията е изключително тежка. Никой от българските граждани не очаква от нас политическото его да вземе връх. Отговорността към всички хора изисква това", коментира Десислава Атанасова след срещата.

"Ако е възможно формирането на мнозинство, това трябва да е на база сходство на цели и принципи. Не трябва да има аритметично мнозинство. Подобно правителство е безпомощно. Видяхме го при предходното", категоричен бе Томислав Дончев.

От "Продължаваме Промяната" и "БСП за България" вече са изпратили писмени откази за участие в преговорите, водени от контактната група. Такъв беше получен и от "Демократична България".

"Коалиция, управляваща в този парламент, няма да бъде постигната. Ние заявихме, че не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Няма смисъл да водим разговори по отношение на първия мандат. Ако те си сформират някакво друго мнозинство, ние оставаме опозиция, ако не успеят отива във втората политическа сила. Готови сме да водим разговори с "Продължаваме промяната", подчерта зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че консултациите за сформиране на правителство започват другата седмица.

Преди около половин час започна и срещата с най-малката политическа партия в Народното събрание - "Български възход". Още в самото ѝ начало бившият служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова поясни, че са готови да си сътрудничат с всички партии в опит да решат проблемите на българските граждани.

В понеделник предстои Плевнелиев и Паси да проведат дискусия с ДПС.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК