Милков за Митрофанова: Реципрочност - българският посланик в Москва не получи покана

"В крайна сметка Народното събрание трябва да вземе свое решение", заяви ресорният министър

14.10.2022 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова
Милков за Митрофанова: Реципрочност - българският посланик в Москва не получи покана

Становище за това какъв е протоколът за гостите, които трябва да се канят на откриването на Народното събрание, са поискали партиите от Министерството на външните ни работи. Тук има и елемент на реципрочност - българският посланик в Москва, както и други 40 страни, които са обявени за неприятелски, също не получават покани. Това разказа ресорният министър Николай Милков пред журналисти.

"Министерството не е давало препоръки. То не може да дава препоръки на Народното събрание. Писмото ни е поискано от администрацията и затова е подписано от главния секретар. Ние информирахме за препоръките, които още през март бяха дадени от ЕС към различните делегации за протоколните практики. От март досега то е спазвано стриктно на държавно ниво у нас. То се отнася до покани към представители на две държави, както и за участие в събития, които те организират", допълни той.

"Ние сме информирали за това. Също така тук има и елемент на реципрочност - българският посланик в Москва, както и други 40 страни, които са обявени за неприятелски, също не получават покани. Но в крайна сметка Народното събрание трябва да вземе свое решение. Днес дойде решение Министерство на външните работи да отправи покани, но без на тези двама посланици", коментира Милков, цитиран от "24 часа".

Той препрати журналистическите въпроси защо руската посланичка е присъствала на тържествата за 6 септември към тези, "които са изпращали поканите".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК