"Червен картон" за Митрофанова в НС, канят Зеленски?

Администрацията на НС определи темата като по-скоро процесуална, отколкото политическа

13.10.2022 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

Безпрецедентно: при откриването на новия български парламент на 19 октомври, няма да бъде поканен руският посланик Елеонора Митрофанова. Това стана ясно след спешна среща в Народното събрание на парламентарните групи. Няма да бъде поканен и посланикът на Беларус.

Въпреки че според администрацията на НС темата е по-скоро процесуална, отколкото политическа, след искане на "Демократична България казусът все пак се реши в парламента, макар той още да не е свикан. Така неформално бъдещите депутати решиха, че посланиците на Беларус и Русия нямат място на откриването на НС. Причината - инструкция от Европейския съюз във връзка със санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. 

"Русия е страна агресор, която напада суверенна държава, България осъжда този акт. Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението. Ние бяхме обявени за неприятелска страна, въпреки че руския посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам още по-лошо влошаване в отношенията между двете държави. Ние избираме страната на Украйна и казваме "не" на агресията, "не" на войната", каза Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Поканата на този етап би политизирала цялата ситуация. Затова подкрепихме тази наша позиция, този път мнозинството застана зад нея, това е един съвещателен глас", коментира Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Няма място г-жа Митрофанова в НС", лаконичен беше Хамид Хамид от ДПС.

Въпреки че и двете сили са против присъствието на руския посланик на откриването на парламента, според "Продължаваме промяната" и ДБ това не е основа за бъдеща коалиция. А бившите им коалиционни партньори и "Възраждане" възразиха, че не са били представени аргументи, заради които Митрофанова да не бъде поканена на церемонията.

"Трябва да се спазва държавният протокол, да бъдат поканени всички посланици", заяви Георги Свиленски от БСП.

"Най-доброто решение е да не се канят нито руския, нито американския, нито който и да било още. То се видя, че още първия ден няма да се случи това нещо", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От най-новата партия "Български възход" до последно останаха без категорична позиция по казуса. 

"Не искаме да влизаме в какъвто и да е било политически пиар, мисля че имаме по-важни проблеми за решаване", заяви Георги Самандов.

Така, макар все още депутатите да не са положили клетва, администрацията на НС ще се съобрази с мнозинството от политически сили, които са "против" присъствието на посланиците на Русия и Беларус. 

А от най-голямата политическа сила - ГЕРБ-СДС, които вчера заплашиха, че няма да влязат в пленарна зала, ако в нея е Елеонора Митрофанова, имат ново предложение. Те настояват по време на първото заседание на парламента президентът на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към народните представители на живо.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Неандерталци,
преди 1 година
които заплашват България с ядрени боздугани нямат място в Българското Народно Събрание ! Сигнализирай за неуместен коментар