Наводнението в с. Трилистник унищожи тонове реколта, нанесе щети за хиляди левове

До късно снощи продължи и евакуацията на местни жители - трудноподвижни хора, които живеят сами в населеното място

04.09.2022 | 15:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

След голямото наводнение в Карловско, приливна вълна от река Стряма скъса дига и заля село Трилистник.

Безсънна нощ прекараха десетки жители на пловдивското село Трилистник. На места водата достигаше до 2 метра. Първите етажи на къщите са под вода, гробищният парк е залят. Унищожена е на 100% земеделската продукция - тонове пшеница, слънчоглед и зеленчуци. До късно снощи продължи и евакуацията на местни жители - трудноподвижни хора, които живеят сами в населеното място. Обявено е бедствено положение на територията на община Марица. 

"Нахлу водата доста бързо. Не можахме да се справим, да си опазим продукция и т.н. Всичката ни продукция от слънчоглед е вънка на плаца. Щетите са за хиляди левове", каза земеделският производител на слънчоглед и пшеница Георги Стоилов.

"Целият посев от салати, това са някъде около 300 хиляди броя салати, са под вода, което означава че ще загинат, тъй като зеленчукът не понася да има водно огледало", заяви потърпевшият Красимир Кумчев.

"Към настоящия момент ситуацията е овладяна. Тепърва ще се описват щети. Имаме срутена една къща. Засега по информация на жители и множество селскостопански постройки и огради. Водата се отича. Тепърва да се отече всичката вода и ще опишем щетите", твърди кметът на община Марица Димитър Иванов.

Екипи на пожарната и гражданска защита продължават с отводняването на улиците, а комисия започна да описва щетите в село трилистник.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК