Втори ден с. Богдан е под вода, хората са без ток, вода и достъп

Селото, преди откъснато от света, сега е с построен мост към с. Московец

03.09.2022 | 19:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Тежка остава ситуацията за жителите на 5-те села в Карловско, които вчера бяха наводнени. Без ток, вода и достъп са хората в северната част на село Богдан. Военнослужещи поставиха мост, за да свържат селото с Московец. На място днес пристигнаха президентът Румен Радев и вътрешният министър Иван Демерджиев.

Къщата на Марин е поела най-големия удар от приливната вълна. Спалнята почти се е напълнила с вода. Съпругата му и 2-годишното му дете се озовават в капан. Прекарват целия ден в таванското помещение, докато спасителни екипи не идват да ги спасят с лодка.

"Водата е почнала да влиза от този прозорец, започнало да се пълни отвсякъде и тя избягала на таванското помещение. Почнала водата да се качва към тях по стълбите, може би 1 метър е оставал и щели да се удавят. Писъци, било е нещо страшно", споделя Марин от с. Ланец.

Водата отнася мотора на Марин, два джипа и малка постройка.

"На баба ми къщата е скъсана, жена ми едва я е извадила, страшно, надяваме се на помощ, ама, като знаем каква е държавата", твърди Марин.

Казва,че вижда такъв потоп за първи път в живота си.

"Тези корита трябва да се чистят, а не ей така, постоянната сеч затлачва дерета и вижте какво става", смята той.

Точно до рухналия мост на река Татлъдере се оказват къщата и ресторантът на семейство Костови. Дворът им е покрит с кал и тиня. Под вода е и първият етаж на дома им.

"Няма какво да направиш, стоиш и гледаш как всичко се руши пред теб... Всичко е правено с много труд и децата ми това, което оживяха, всичко се руши пред очите им", каза Даниела Костова.

Мнозина прекараха нощта в кметството и при приятели. Под вода е и читалището.

"Бедствие, нямам сцена, 500 стола - всичко под вода", сподели Дора.

За да се запознае отблизо с размера на бедствието в Каравелово, пристигна и президента Румен Радев. Той обеща държавата да помогне на бедстващите. А служебния вътрешен министър е категоричен - започват проверки дали се извършва незаконна сеч.

В най-засегнатото село Богдан, което беше откъснато от света, днес е построен мост, който да го свърже със село Московец. Военни са осигурили храна и вода за местните.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК