ИТН: Няма шанс да се върнат на масата за преговори, отиваме на избори

Корнелия Нинова и Христо Иванов видяха само оправдания от страна на партията на Трифонов

24.07.2022 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

"Има такъв народ" няма да се върнат на масата за преговори. Националния съвет на БСП се събира в началото на седмицата, за да реши дали да продължи усилията за правителство или да върне мандата на президента неизпълнен.

Оказва се, че изтеклият запис от срещата на "Демократична България" е само един от поводите за напускането на ИТН. От партията на Слави Трифонов са против избора на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"ИТН категорично няма да се върне на масата на преговорите, след като всички видяхме как изглежда гнусното лице на лицемерието и задкулисните идеи на управление. На тази среща видимо щеше да има завера срещу ИТН.  Затова ИТН ще отиде на избори", заяви депутатът от ИТН  Станислав Балабанов пред Bulgaria ON AIR.

Пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че в понеделник ще има отговор на въпроса как ще върнат мандата на президента - изпълнен или не. 

"Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно каквото може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота", обясни тя. 

От "Има такъв народ" допълниха, че действията им не са, за да пратят държавата в нови избори, а за я предпазят. От "Демократична България" обаче смятат, че записът е оправданието, което от ИТН са търсили.

"Някои парламентарни групи имат политическа и функционална неграмотност - не могат да разберат кога става дума за мое мнение, кога става дума за квалификация на взаимни позиционирания между политическите сили. Да кажеш, че заради това страната трябва да бъде хвърлена в избори, е висша степен или на тежка неадекватност, или на зависимост от плана на ГЕРБ и ДПС да искат да докажат, че без тях страната не може да се управлява", коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Опозиционните партии в парламента също виждат възможност за изход от политическата криза в нови извънредни избори.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК