Неочакван обрат - изборите тропат на вратата след записа на Христо Иванов

От ДБ определиха изтеклите записи като предварително организирано мероприятие, но не и скандално

22.07.2022 | 21:43 Редактор: Елеонора Танева

Обрат в политическата ситуация у нас. В края на първия кръг от преговори за съставяне на правителство с мандат на БСП,  запис от закрито заседание на "Демократична България" повиши политическото напрежение. Той се появи само няколко часа след като стана ясно, че БСП ще задържи третия мандат поне до 15 август, за да бъда избран нов председател на КЕВР.

Оказва се, че след провалена парламентарна комисия, микрофоните и камерите остават включени, а записът продължил и по време на партийното събиране на ДБ. 

Тайният запис изтече първо през социалните мрежи от депутати от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов бяха и първите, които настояха, ако БСП не върне третия мандат още в понеделник, президентът да издаде указ за предсрочни избори.

"Това беше обявено без никакъв смут, без смущение на Иванов, който уж е виден демократ и единствен борец за съдебна реформа. Те заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори. Освен това чухме от Иванов, че ИТН вече били със статут на търпими членове на коалицията. Само че обмислят как да им съобщят, че няма да имат министри", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

А новите избори се оказаха по-скоро от очакваното, след като лидерът на "Има такъв народ" директно заяви, че прекратява участието на партията в преговорите за съставяне на кабинет. 

"Ние вече нямаме никакво място в тези безсмислени и лицемерни преговори, защото Христо Иванов ги прекрати. Ние правителство на лицемерието няма да правим, няма да го подкрепим и ще отидем на избор", категоричен беше Слави Трифонов.

След "Има такъв народ" и ДПС поиска преговорите за правителство да бъдат прекратени. 

А от "Демократична България" определиха изтичането на записа като предварително организирано, но не и скандално. 

"Виждаме как този запис се превръща в пропаганден материал. Разпространяват се записи, извадени от контекста", коментира Христо Иванов.

За незабавни избори призоваха и от "Възраждане".

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК