Радев към Петков: Липсата на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса

"Готови сме да говорим с всички, имаме само една червена линия", заяви премиерът в оставка

15.07.2022 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев прие "Продължаваме промяната" на консултация за съставяне на правителство и заяви, че търси обединение и очаква оползотворяване на последната надежда.

"Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача. Политиците в правителството и НС са там по волята на гражданите, които очакват диалог, разбирателство и решаване на техните проблеми, които растат с всеки изминал ден. Цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат без ремонт и зимна поддръжка. Лихвите растат, много от законите по Плана за възстановяване все още не са внесени в парламента", изброи държавният глава.

Радев изтъкна, че ни трябва работещ парламент, за да се справим с всичко това. Необходимо ни е ефективно управление със стратегически хоризонт, убеден е президентът.

Той попита как от "Продължаваме промяната" виждат формулата за излизане от кризите и има ли потенциал 47-ото НС да излъчи управление, което да се гради на споделени принципи и ценности.

"Осъзнаваме отговорната позиция, в която сме и че политическа криза в този момент трябва да се избегне почти на всяка цена. Част от най-страшните сценарии са до голяма степен вкарване на допълнителен страх в обществото. Азерският газ потече, ще потече на 1/3 от цената на досегашните ни доставчици. Индустриалното производство води пълен рекорд в ЕС. Правителството, въпреки всички едновременни кризи, се справя много добре", заяви премиерът в оставка Кирил Петков.

По думите му единственото нещо, което не трябва да се допуска, е милиарди от бюджета да отидат в ръцете на 8-10 човека.

"Готови сме да бъдем максимално диалогични, за да има България работещо правителство. Не сме готови единствено да дадем всички обществени средства на шепа хора, които да ограбват населението. Очакваме с огромно нетърпение вашето решение при коя партия ще отиде третият мандат", каза още Петков.

"Готови ли сте на диалог с всички политически сили от сегашната коалиция?", попита отново Радев.

"Готови сме да говорим с всички народни представители от всички партии, които могат да взимат решения сами в парламента и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента. Няма да дадем възможност задкулисието да завземе управлението", отговори Петков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 3
Диян
преди 1 година
Гоним американските мекерета и възстановяваме връзките с Русия. Тогава проблемите, които описваш няма да съществуват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 7
на чужд гръб
преди 1 година
Съд за КИРЧО, КОКОРЧО и Николов заради аферите с газа! Когато си нанесъл тежки щети на обществото с действията си, трябва да носиш отговорността! Сигнализирай за неуместен коментар