ГЕРБ отказа мандата, Радев свиква нови консултации и поиска обединение

Всички партии имат своята отговорност за намиране на изход от кризата, настоя президентът

14.07.2022 | 11:09 Редактор: Тодор Петров

По-малко от 5 минути отне цялата процедура за връчването на мандат за съставяне на кабинет на втората по големина политическа партия в 47-ото Народно събрание.

"ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото от Конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за министър-председател, който да получи проучвателния мандат", заяви Десислава Атанасова при връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От ГЕРБ-СДС предадоха на държавния глава Румен Радев папка с решения на парламентарната група.

"Уважавам решението на политическата ви сила. Неведнъж декларирахте това ваше решение. Но в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство. Всички партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващата се криза. Изискват се неотложни действия от отговорните институции", отвърна Радев.

Той обяви, че ще свика нови консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да чуе как виждат те изхода от създалата се криза - около какви приоритети и програми може да търсят обединение. След това ще реши на коя партия да връчи третия мандат за съставяне на кабинет.

Според опозицията възможностите в рамките на 47-ото Народно събрание са се изчерпали. Все пак те дадоха заявка, че са готови да участват новите консултации.

"Въпросът за властта не отменя отговорността пред гражданите и държавите. Българите очакват от политиците защитата на националния интерес да бъде поставена над партийните сметки", подчерта Радев пред Атанасова и Томислав Дончев.

"Правителството падна с вот на недоверие, не може да се намери формула за подкрепа в 47-я парламент", отсече Атанасова.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Разбира се че ще го откажат, те няма какво да направят повече от това което направиха ПП... Сигнализирай за неуместен коментар