Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Генов, БСП: Не е време за избори, Петков трябва да си е взел поука от грешките

Той обърна внимание, че експертният кабинет обезличава политиките

13.07.2022 | 20:25 Редактор: Теодора Патронова

Надява ли се БСП да получи третия мандат? 

"БСП не може да остане с надеждите за получаване на третия мандат. В крайна сметка това е решение на президента и е негово право на кой да даде мандата и с кой да прави консултации, доколкото Конституцията го позволява. БСП и да получи мандат ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство", коментира депутатът Манол Генов от БСП в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че БСП е най-аргументираната и с открита политика партия в коалицията. По думите му този парламент въобще не е лесен за постигане на коалиционни договорености и единни политики, но БСП се е оказала слепващото звено в тази коалиция. Депутатът смята, че времето на предсрочни избори не е сега, заради състоянието на политическата система в страната - след избори ще получим същия фрагментиран парламент с някоя друга политическа сила. 

"Категорично няма да търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Няма да търсим подкрепа от "Възраждане", защото те се оказват доста обиграна политическа партия с огромна доза популизъм. Ще водим с останалите три партии. Нямаме нищо против даже и с наш мандат премиерът да бъде посочен от друга партия, защото редно е първата политическа сила с най-много места в парламента да носи отговорност за посочването на премиера на страната. Ние сме открити за преговори и разговори с тези 3 партии", каза Генов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Кирил Петков трябва да си е взел достатъчно добър урок след скандала с руските дипломати и неизпълнения първи мандат. Той обърна внимание, че експертният кабинет обезличава политиките, води до буксуване в законодателството и в целите, които се поставят пред кабинета. Генов заяви, че една от грешките на тази коалиция са тромавите механизми за съгласуване на законодателството. 

"Не смятам, че трябва някой да се страхува от служебен кабинет. Целта на служебните кабинети е да се проведат законосъобразни избори. Няма  основания за притеснения. Ние минахме през няколко служебни кабинети и не видях някой да е обесен на площада", отбеляза депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК