Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ, ДПС и "Български възход" сформират следващия кабинет?

"Този кабинет не направи нищо по отношение на нулевата корупция", смята проф. Стоян Денчев

12.07.2022 | 20:47 Редактор: Петя Кръстева

Ако текущите политици искат България да излезе от кризата, не трябва да се съобразяват с това коя е била първата политическа сила, тъй като това е условно. Те трябва да намерят човека, който може да поведе страната в този момент, подкрепен  от 121 депутати, но с политическата воля на партиите, които са представени в българския парламент. Не е възможно това да се случи, ако един предлага едно, втори - друго, а трети - нищо. Това заяви общественикът проф. Стоян Денчев в предаването "Денят ON AIR"

"Президентът беше посочен от БСП, когато спечели първия си мандат, затова едва ли не е задължен да даде третия мандат на тях. От друга страна, критиките, които отправяше към партията, при всички случаи ще изиграят лоша шега на президента, защото хората ще си кажат, че той им се подмазва", коментира той.

И допълни, че в даден момент ДПС може да подкрепи едно такова правителство. Математикът определи поведението на ГЕРБ в случая като непредсказуемо, въпреки че самите те поискаха вот на недоверие. 

"Не е нормално такова поведение. Една политическа партия не може да иска лидерът на друга да се оттегли, за да може да стане нещо", категоричен проф. Денчев той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Именно заради политиката на "Да, България" в тази насока той се надява третият проучвателен мандат да отиде при "Демократична България".

По отношение на намалената ставка на ДДС за хляба и брашното общественикът е на мнение, че "нулевият процент отива като печалба в джоба на този, който произвежда". 

"Намираме се не в една, а в няколко кризи едновременно. Всички говорят как кризата била привнесена. Да, такава е във връзка с цената на горивата. Защо Германия, Франция и някои други страни да купуват руски газ по механизма, по който Путин им предложи, а ние не можем?", каза още Денчев, според когото българският потребител не се интересува откъде идва газът, а иска да бъде по-евтин, за да бъде продукцията му конкурентоспособна. 

Според госта, "ако има избори, нормално би могло да стане правителство на хората, които не поставят граници и червени линии в своите програми". 

"Когато на карта е поставена държавата, мислейки си, че ще поставят граници - с този мога, а с този не мога, лидерите се дърпат една крачка назад. Те дават възможност на тези, които могат, да бъдат подкрепени от партийните маси", посочи Денчев. 

"Кабинет ГЕРБ, ДПС и "Български възход" би бил възможен или поне кабинет, подкрепен от тези партии", прогнозира той, отхвърляйки данните от социологическите проучвания, според които "Продължаваме промяната" отново ще бъде на едно от челните места в парламента. 

"Не би трябвало да си мислим, че ще отпаднат и ИТН, много неща биха могли да станат около тях", продължи математикът. 

"Този кабинет не направи нищо по отношение на нулевата корупция, но бих могъл да изтъкна ролята на БСП в коалицията, свързана със социалните придобивки, които успяха да наложат на този кабинет", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК