Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Ганев, ДБ: Кабинет на "Демократична България" би бил с хоризонт между 6 месеца и 1 година

Подкрепа ще се търси от ИТН, БСП и "Продължаваме промяната"

11.07.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

При условие, че третия проучвателен мандат отиде при "Демократична България" (ДБ), партията ще се опита да състави правителство. Това коментира в ефира на предаването "Директно" макроикономистът и народен представител от гражданската квота на ДБ Георги Ганев.

По думите му формацията на Христо Иванов ще подходи сериозно към евентуален мандат в техните ръце.

"Подкрепа за такъв кабинет биха търсили от досегашните партньори в лицето на "Продължаваме промяната", БСП и "Има такъв народ", каза още Ганев.

Плановете са да бъде изработена декларация с приоритети за кратко управление с хоризонт на работа около шест месеца и една година. Става дума за експертно правителство, като съставът му ще бъде обсъден едва, след като бъде постигнато съгласие между партньорите по приоритетните въпроси.

Според него е от ключово значение да бъде продължено управлението в рамките на този парламент, за да бъде продължена работата по приемането на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, както и да бъде продължен пътят на България към Шенген и Еврозоната.

Депутатите трябва да приемат 22 закона и 40 наредби, за да може България да получи средствата от Плана за възстановяване и устойчивост.

Сериозна опасност парите да не дойдат, ако това законодателство не бъде прието в срок, не съществува според Ганев. Може обаче да има забавяне.

Проблемът е, че тези средства са заложени в актуализацията на бюджета и няма да може да се разчита на тези приходи, поясни още макроикономистът.

"До края на годината държавата може да изкара без тези пари, ще бъде напрегнато, но в никакъв случай не е невъзможно. Все пак е заложен солиден излишък, но трябва да се внимава с разходите", каза Ганев.

Що се касае до икономическите прогнози за предстоящата зима, той изтъкна, че се намираме в пика на инфлацията, като се очаква тя да спре да расте със същите темпове. Покачването на цените обаче ще продължи.

"Основната опасност е, че световната икономика все по-сигурно върви към рецесия", посочи още Георги Ганев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК