ГЕРБ връща мандата веднага, ДБ и БСП дават премиерското място на "Продължаваме промяната"

Ако не се стигне до консенсус между политическите сили, Радев предвижда избори в началото на октомври

12.07.2022 | 13:57 Редактор: Теодора Патронова

Избори в началото на октомври и консултации с партиите, ако ГЕРБ върнат мандата. Това обяви президентът Радев пред журналисти след завръщането си от Черна гора. 

До дни Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и по процедура той ще отиде в ГЕРБ-СДС. От партията потвърдиха за Bulgaria ON AIR, че ще върнат мандата моментално. Преди да връчи третия мандат за кабинет, държавният глава заяви, че ще свика нов кръг от преговори с парламентарно представените партии. 

След връчването на втория мандат, отделните партии ще имат повече време за консенсус. Ако обаче не се намери консенсус, президентът заяви, че най-очакваният вариант за провеждането на нови парламентарни избори е в началото на октомври.

Третият мандат ще отиде при партия по преценка на Радев. Предварителните заявки вече започнаха. След като от "Демократична България" заявиха пред Bulgaria ON AIR, че ще дадат премиерското място на представител на "Продължаваме промяната", днес подобна заявка направиха от страна на БСП.

"На този етап най-важното след като се връчи мандата, да се реши дали има работеща формула, която ще даде устойчиво мнозинство, което ще позволи да се изпълни програмата. Ако има такава форма, вече на следващия етап ще говорим за номинация за премиер", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Напълно логично ми звучи премиерът да бъде излъчен от "Продължаваме промяната" с разговори с партньорите от сегашната коалиция", коментира Владислав Панев от "Демократична България".

"Беше лансирано от г-жа Нинова, че е редно това да бъде от най-голямата партия, което е един демократичен подход, но това е отворена тема. Коалиционните партньори да решат кой да бъде премиер, най-важното е какво ще се прави от новото правителство", смята Румен Гечев от БСП, който подчерта, че от левицата няма да настояват новият министър-председател да бъде представител на тяхната партия. 

"В България са нужни предсрочни избори. Ако променим това решение, ще ви го кажем", заяви Йордан Цонев от ДПС. На същото мнение са и другите представители на опозицията - ГЕРБ. 

"Последната една година доказа, че тези хора са неспособни да управляват държавата... Едно от последните места по икономически растеж в Европа и на първите по инфлация", обобщи Делян Добрев.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК