Лидерска крачка назад: С компромиси и нови разговори ще се търси подкрепа за кабинет

БСП настоява основен приоритет на новото правителство да бъде социалната сфера

13.07.2022 | 13:57 Редактор: Ваня Кузманова

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС утре, но те вече обявиха, че го връщат веднага. Така ще последват нови консултации преди връчването на третия мандат. Тези предстоящи срещи бяха подкрепени от партиите в Народното събрание.

Всички са категорични, че ново правителство трябва да има, но категорично без търсене на подкрепа и разговори с опозицията. Компромиси, но без извиване на ръце, е условието за кабинет с третия мандат. 

Партийните лидери да направят крачка назад. Само при това условие може да има нов кабинет в рамките на този кабинет, заявиха от "Демократична България". 

"Би могло да помогне леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета, за да намалим усещането, че кабинетът е парцелиран. "Продължаваме промяната" ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много от гласовете и те са спечелили изборите", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.  

Левицата настоява основен приоритет на новото правителство да бъде социалната сфера, но за кабинет няма да преговаря с опозицията. 

"Няма да водим преговори с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". С всички други ще разговаряме. Нашето основно предимство е, че запазихме доброто отношение към всички политически партии. Нашата цел е да съставим работещ кабинет", посочи депутатът от БСП Явор Божанков.  

От "Има такъв народ" ще протегнат ръка за диалог, но и остават категорични, че нов експертен кабинет ще внесе стабилност, но без преминаване на "червените линии". 

"Не е морално постът на министър-председател да бъде зает от Кирил Петков или Асен Василев. В крайна сметка, виновен ще е този, който тласне държавата към избори и политическа криза. Единствените, които говорят в тази посока, извън опозицията, са "Продължаваме промяната" и ще си носят последствията за това", изтъкна депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.  

От "Продължаваме промяната" обаче не са съгласни на компромис. 

"Такъв ултиматуми на практика показва, че има липса на желание за компромис. Ние многократно сме казали, че с техните лидери за нас не е приемливо да водим диалог. Те самите, ако желаят да бъдат диалогични, могат да направят тази стъпка и да кажат: "Да, ето, ние сменяме ръководството. Да, ето, има промяна при нас, но напротив - те казват и отправят ултиматум единствено към нас, ние да направим крачка назад и да отстраним нашите лидери", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов.  

В преговорите за кабинет с третия мандат от "Продължаваме промяната" ще настояват за изпълнение на управленската програма, подготвена от кабинета "Василев". 

Междувременно парламентарната група на "Има такъв народ" остана с депутат по-малко. По собствено желание парламента напуска Виктория Василева. Точката с оставката ѝ беше вписана като първа в дневния ред за работа на парламента. Депутатите я гласуваха и изпратиха Василева с аплодисменти и добри думи. Утре се очаква свободната депутатска банка на Василева да заеме нов представител от "Има такъв народ". 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК