БСП и ДБ са готови за третия мандат, ИТН смекчи тона, ще се търси консенсус за премиер

Опозицията продължава да настоява за нови предсрочни парламентарни избори в най-скоро време

14.07.2022 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Новият кръг на преговори преди третия мандат ще се проведе още утре. Парламентарните групи в НС вече са получили покани за срещи на "Дондуков 2" и са готови със своите позиции.

Мобилизирани да съставят ново правителство в този парламент са от БСП, ДБ и ИТН. От "Продължаваме промяната" са склонни да водят преговори с досегашните си партньори, но в сметките не включват партията на Слави Трифонов.

Всички са единодушни – преговори трябва да се водят и то по политики, като ще се търси консенсус. От опозицията за пореден път заявиха, че настояват за нови предсрочни парламентарни избори и то в най-скоро време.

Третият мандат е кризисен, но с него правителството е възможно, макар и трудно според ДБ.

"Мисля, че може да се реконструира досегашното мнозинство, ако всички са си направили някои изводи. Очевидно няма да получим този мандат, защото сме големи – имаме 16 души. Ако го получим, това, на което бихме акцентирали, е нашата диалогичност, възможността да разговаряме", заяви Христо Иванов.

БСП ще търси диалог след анализ на грешките от кабинета "Петков".

"Без ГЕРБ и ДПС ние сме готови да водим разговори. За "Възраждане" е под огромен въпрос. Основно около тези партии, с които имахме досега взаимоотношения, но, разбира се, като се отчетат грешките, които сме допуснали през тези 6 месеца", коментира Борислав Гуцанов.

От ИТН държат да не се преминават "червените линии", но смекчиха тона и призоваха:

"За нас не е логично Кирил Петков и Асен Василев да са на поста министър-председател. Иначе с парламентарната група и всичко, ако се случва по демократичен начин", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Така още преди диалога последва нов спор с "Продължаваме промяната".

"Ако мандатът отиде при ИТН, ние сме заявили, че с тази формация и с нейното ръководство не можем да разговаряме, защото те са всъщност тези, които развалиха съществуващата коалиция", посочи Андрей Гюров/

От най-голямата партия апелират да се преговаря по програмата за кабинета "Василев". Консенсус ще се търси и за бъдещия премиер.

"Опциите са много - от това кандидатът да бъде равно отдалечен от всички, до това той да бъде от най-голямата политическа партия", отбеляза Гуцанов.

"Персонални решения на този етап въобще не са тема на разговор", призна Гюров.

Опозицията обаче е категорична в искането си за нови избори, но кога?

"Утре. Казахме го още на консултациите при президента, ще му го кажем и утре, когато отидем пак при него в 5 без 15. Колкото по-скоро, толкова по-добре", настоя Костадин Костадинов.

По Конституция партията, която получи третия мандат, няма срок, в който да представи състав на кабинет.

Преди да направят своите заявки във връзка с третия мандат и консултациите при президента Румен Радев, парламентарните групи отправиха и критики към най-голямата партия в опозицията - ГЕРБ, която получи втория проучвателен мандат и го върна още на момента. От партията Борисов казаха, че нямат намерение да съставят правителство, да издигат и номинират кандидата за премиер и да представят състав на бъдещ кабинет.

В парламента от страна на БСП и "Продължаваме промяната" заявиха, че позицията на ГЕРБ не е изненада. От страна на "левицата" пък прогнозираха, че подобни действия от страна на ГЕРБ и по-точно бившите управляващи не можем да очакваме и в следващите парламенти. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Алмар
преди 1 година
До кога бе, ***, ще се упражнявате върху нас?!? Грешки, поправки, пак грешки, уж поправки. Цяло поколение отгледахме с вашите самодоволни лица и с вашите Грешки, животът ни изтече, а вие все по охранени, все по лъскави и настървени за власт. Сигнализирай за неуместен коментар