Петков: Не се предвижда затваряне на бизнеси и изискване за сертификати

"Маските ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения", заяви доц. Кунчев

14.07.2022 | 10:27 Редактор: Искра Ангелова

"Не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, няма изискване за Ковид сертификати в страната и няма изисквания за ограничения в движението", каза на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

По-рано днес Петков проведе среща с доц. д-р Кунчев и представители на здравните власти.

"Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията на база на изменението на Закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по-голямата част от България се намира в етап 0, с изключение на няколко области в етап 1. Българите могат да имат едно спокойно лято", допълни Петков.

"Маските ще бъдат задължителни само в болници и социални заведения. Продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от тези пикови стойности, които имахме само преди няколко месеца. Днес броят на случаите е със 118 по-малко от вчера", обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, като добави, че пикът на вълната ще бъде в средата на август.

Именнолекото протичане на този вариант кара хората да не се изследват и по този начин нараства разпространението на заразата у нас, смята вирусологът доктор Терзиева.

"Хората просто не се изследват, много от тях го карат безсимптомно, този вариант ще прекарва по-леко, липсата на оплаквания е допълнителен стимул да не се правят тестове и се получава разпространението", коментира вирусологът от болница "Лозенец" Велислава Терзиева.

Готовността на болниците вече е по-добра и имат опит, за да се справят с нова вълна, успокои доцент Кунчев. 

В страната има и достатъчно ваксини от всички видове, посочиха още от здравните власти.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Браво...нещата трябва да минат леко че ще гладуваме зимата... Сигнализирай за неуместен коментар