Прокуратурата питала НСО кой влиза и излиза от МС, Петков: Пълно безобразие, саботаж

Премиерът заподозря опит да се разбере кой подава сигнали до Европейската прокуратура

31.03.2022 | 14:16 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата питала НСО кой влиза и излиза от МС, Петков: Пълно безобразие, саботаж

Спецпрокуратурата е поискала от Националната служба за охрана справка за всички посетители - български и чуждестранни граждани, които са имали достъп до Министерския съвет през януари, февруари и март 2022 г. Данните били необходими във връзка със започнало предварително производство, пише "24 часа".

По техни източници изисканата информацията се отнасяла за 4-те входа на Министерския съвет - централния и служебните.

Обичайна практика бе посетителите в правителствената сграда да предоставят личната си карта и данните от нея да бъдат записвани в специална тетрадка с часа на влизане и излизане. След това те и вещите им преминават през проверка на скенер и едва тогава се получава достъп до кабинета или залата, в която е насрочена определена среща.

През тази проверка не минават единствено официалните делегации, но в протокола на Министерския съвет са описани детайлно с имена, постове и евентуално контакти. Свободен достъп имат и народните представители.

Съгласно нормативната уредба служителите на НСО единствено удостоверяват самоличността на влизащите и осъществяват задължителната съгласно правилата за сигурност проверка дали лицето не внася опасни вещи. Не съществува регистър - нито на хартиен, нито на електронен носител, който да съхранява информация кой влиза и излиза от сградата, тъй като няма правно основание да се поддържа такъв.

"Не съм информиран дали Спецпрокуратурата иска справка за всички влизащи в сградата на Министерския съвет. Но, ако е така, това ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента МС е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза, кои са хората, които подават сигнали, това ще е поредният саботаж", каза премиерът Кирил Петков.

Той уточни, че ще разпореди проверка и ще разбере дали е така.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК