МЗ: Бременните да се ваксинират срещу Ковид-19 след 12-ата гестационна седмица

Ваксинацията може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела

29.03.2022 | 14:48 Редактор: Тодор Петров
МЗ: Бременните да се ваксинират срещу Ковид-19 след 12-ата гестационна седмица

Ваксинация срещу Ковид-19 при бременните жени да се извършва след 12-ата гестационна седмица на бременността, когато завършва ембриогенезата на плода. Това препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност "Акушерство и гинекология". 

Експертите са категорични: Натрупаните до момента научни данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода.

Ваксинацията срещу Ковид-19 може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на Ковид-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. Жените, които боледуват от Ковид-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози, се казва още в съобщението на здравните власти.

На бременните жени се препоръчват иРНК ваксините (на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna), заради по-добрите данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми. Ваксините не съдържат съставки, които са вредни за бременните или за развитието на бебето, не водят до усложнения при бременност, нямат негативно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените. 

Жените, които планират да заченат и правят инвитро опити, трябва да се ваксинират срещу Ковид-19, тъй като потенциалните усложнения при заразяване с коронавируса преди забременяване и по време на бременност могат да бъдат значителни.

Ваксинацията по никакъв начин не повлиява шансовете за забременяване – сега или в бъдеще. Редица проучвания показват, че ваксините срещу Ковид-19 нямат отношение към яйчниковата функция, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на жените, които са забременели след поставяне на ваксина. От друга страна, боледуването от Ковид-19 може да доведе и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК