Проф. Витанов: Пандемията си отива, поне за това лято

Според експертите само чрез имунизацията ще може да се избегне претоварване на здравната система

29.03.2022 | 12:03 Редактор: Здравко Черкезов

Броени дни преди да се сложи край на извънредната епидемична обстановка в страната - летище София предприе разхлабване на мерките за влизане в сградата на аеропорта. 

"Чудесен напредък след тоя локдаун, който имахме. Ще продължава обаче спазване на дистанция и маски, дори сме привърженици на това маските да останат, защото предпазват добре", сподели Мариана.

"За мен ще бъде по-лесно при всички положения, но трябва да се мисли и за сигурността за всички, които пътуват. Маските остават, трябва да пазим хората", каза Севдалина.

Кевин и Мариана летят за Лондон. Казват, че вече във Великобритания няма ограничения, но ваксинираните там са много повече от тези у нас.

"Малко са хората с ваксини. Все още не са разбрали, че ваксината ще ги предпази", посочи Мариана. "Досега 60 процента имат трета ваксина", допълни Кевин.

Летище София избърза с отпадането на ограниченията, още преди да отпадне официално извънредната епидемична обстановка в страната от 1 април. Идеята обаче е и след това маски да се носят в затворени пространства и градския транспорт. А мерки да се предприемат на местно ниво. 

"Отговорността ще стане регионална. Тези мерки засягат и икономиката, а в момент, в който имаме две външни кризи, трябва да направим максимума, така че да съхраним и населението, и икономиката", категоричен бе зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Александър Симидчиев.

"Маските са безопасни и не вредят на икономиката. Те могат да останат, докато видим какво се случва – те трябва да са препоръчителни или задължителни в райони, където има висока чистота на заразените", смята д-р Симидчиев.

Експертите обаче предупреждават – пандемията затихва, но все още не е отминала.

"Когато цялата страна отиде на 140 на 100 хил., в момента е някъде около 300, това се очаква да стане някъде април месец. Вече може да кажем, че пандемията си отива, поне за това лято", прогнозира математикът към БАН проф. Николай Витанов.

"В момента, в който видим, че голяма част от населението е преболедувало, когато имаме малко по-високо ваксинационно покритие и когато рисковете не са големи - при такава обстановка маските стават ненужни", изтъкна д-р Симидчиев.

Според експертите именно чрез имунизацията ще може да се избегне претоварване на здравната система, дори и да се стигне до покачване на заразените с Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК