Ново проучване: Ваксинираните срещу Ковид-19 бременни предпазват бебетата си

Рискът от хоспитализация на новороденото е с 61% по-нисък

23.02.2022 | 12:35 Редактор: Теодора Патронова
Ново проучване: Ваксинираните срещу Ковид-19 бременни предпазват бебетата си

Ваксинацията на бременните жени срещу Ковид-19 предпазва новородените им бебета от тежки случаи на заболяването, потвърждава ново американско правителствено проучване. Антителата, получени в резултат на ваксинацията, преминават през плацентата и достигат до фетуса.

Проведеното изследване е първото, което предоставя доказателства, че ваксинирането срещу Ковид-19 по време на бременност може да помогне за предпазване на бебета на възраст под 6 месеца от хоспитализация в резултат инфекция със SARS-CoV-2.

Проучването е ръководено от медицинския епидемиолог на CDC д-р Маниш Пател. Заедно със своя екип, той наблюдава 176 бебета на възраст под 6 месеца, хоспитализирани заради Ковид-19 в общо 20 педиатрични болници от 17 различни щата, за периода между юли 2021 и януари 2022 г. Тези случаи са сравнени с 203 бебета, които не са засегнати от Ковид-19, но са хоспитализирани в същия интервал от време.

По-голямата част от бебетата - 84%, които са хоспитализирани заради Ковид-19, са родени от майки, които не са били ваксинирани по време на своята бременност. Освен това сред бебетата с Ковид-19, които са приети в интензивното отделение, тоест тези в най-тежко състояние са родени от майки, които не са били ваксинирани преди или по време на бременността. Единственият отбелязан в проучването смъртен случай също е на бебе, родено от неваксинирана майка.

Цялостно получените резултати показват, че бебета на възраст под 6 месеца, чиито майки са били ваксинирани, са с 61% по-нисък риск от хоспитализация в резултат на Ковид-19.

Трябва ли страната ни да премахне Ковид ограниченията?

Да! Веднага да отменят всички мерки, да премахнат и "зеления сертификат".
73%
Да, но поетапно и внимателно. Мерките трябва да са обвързани с броя на заразените и хоспитализираните.
12%
Не! В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, за да не се стига до нов бум на заразените.
5%
Мерките са прекалено либерални и трябва да бъдат затегнати още, за да решим окончателно проблема с коронавируса.
4%
Мерките трябва да бъдат премахнати, когато 2/3 от българите се ваксинират.
6%
Общо 1711 гласа

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК